Srbija najveći prioritet za Iran u regionu

Izvor: RTS, 08.Feb.2018, 13:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Srbija najveći prioritet za Iran u regionu"

Balkan je važan za spoljnu politiku Irana, a zbog svoje centralne pozicije, Srbija predstavlja najveći prioritet Irana kad je reč o ovom regionu i odnosima prema Evropi, rekao je ambasador Irana u Beogradu Husein Mola Abdolahi u intervjuu za Prvi program Radio Beograda.
Odgovarajući na pitanje gde je Beograd na spoljnopolitčkoj mapi Teherana, Abdolahi kaže da Iran Srbiju smatra kapijom ulaska u Evropu. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

"Beograd je bio predmet pažnje svih vlada u Iranu. Zbog toga su naši odnosi dobri i konstantno napreduju", ocenio je iranski ambasador čija zemlja nije priznala Kosovo.
Uoči obeležavanja godišnjice Islamske revolucije, Abdolahi navodi da je pobeda Islamske revolucije bila najveće dostignuće iranskog naroda u savremenoj istoriji Irana, a svoju podršku i lojalnost njenim vrednostima, narod iskazuje već punih 39 godina, masovnim izlaskom na ulice u svim selima i gradovima u zemlji.
Ambasador podseća da je narod 1979. godine uspeo sam da savlada kraljevski poredak zasnovan na diktaturi i centralizaciji vlasti. Uspostavljena je, kaže, Islamska republika zasnovana na verskim vrednostima i na najsavremenijim demokratskim principima.
Komentarišući dostignuća sporazuma o nuklearnom programu Irana, Abdolahi je naveo da je zvanični Teheran uspeo da uveri svet da ništa u nukelarnom programu te zemlje nije vojnog karaktera niti u vojne svrhe.
"Iako su pregovori počeli s pesimizmom i nepoverenjem među učesnicima, sve vreme smo pokušavali da dobijemo situaciju u kojoj svi dobijamo, takozvanu "vin-vin" situaciju. Tako da su na kraju razgovora svi učesnici, Iran, SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija, Nemačka i Francuska bili zadovoljni ishodom tih dogovora. Iranu su ukinute sankcije zbog razvoja nukelarnog programa. Taj dogovor je stvorio jednu važnu promenu u međunarodnom poretku, a to je da čak i najkomplikovaniji svetski problemi mogu biti rešeni dogovorom i razgovorom", ocenio je iranski ambasador.
"Vlada Irana preuzela važne korake za poboljšanje položaja žena"
Na pitanje kako su i zašto izbili protesti u Iranu i to samo pola godine pošto je predsednik Hasan Rohani osvojio drugi mandat, Abdolahi kaže da su višedecenijske sankcije izazvale velike klasne razlike u društvu i da vlada u Teheranu priznaje postojanje ekonomskih problema.
Dodaje da su takvu situaciju iskoristili predsednikovi oponenti na izborima.
"Rohani je zvanično saopštio da je protest građana zbog ekonomske situacije zakonsko pravo i vlada to podržava, ali ono o čemu svi treba da vode računa jeste da se ti protesti ne pretvore u rušilačke pokrete i da ne nanose štetu imovini države i naroda. Vlada priznaje postojanje ekonomskih problema u društvu i obavezala se da će probleme pokušati da reši", rekao je ambasador.
Prema njegovim rečima, vlada Irana je preuzela velike i važne korake za poboljšanje položaja žena u Iranu, pa je od nedavno obaveza da ministri svog zamenika biraju među ženama. Povodom hapšenja grupe žena koje su skinule islamski veo, Abdolahi objašnjava da se u toj zemlji vodi istorijska rasprava i verska diskusija o pitanju hidžaba.
"Jedan pogled je tradicionalno tumačenje, a drugi modernističko. Tradicionalni se poziva na to da je prema islamskim knjigama nošenje hidžaba obaveza. Kod modernističkog tumačenja, tvrdi se da hidžab nije obavezan, da vlast ne može to da nametne i pretvori hidžab u zakon i primora narod da to sledi, nego da je to jedno versko ubeđenje i da je na pojedincu da odluči da li će to da primeni ili ne. To su dva pogleda, jedan gleda na prošlost, drugi na budućnost. Taj izazov koji postoji između tradicionalzma i modernizma dobija sad ubrzanje, jer se zahteva korekcija zakona", zaključio je iranski ambasador.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Ambasador: Dobri odnosi Irana i Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Feb.2018

Balkan je važan za spoljnu politiku Irana, a zbog svoje centralne pozicije Srbija predstavlja najveći prioritet Irana kad je reč o ovom regionu i odnosima prema Evropi, rekao je ambasador Irana u Beogradu Husein Mola Abdolahi...U intervjuu Prvom programu Radio Beograda, Abdolahi kaže i da Iran Srbiju...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.