Srbija na skupu o Romima u Kordobi

Izvor: Vesti-online.com, 07.Apr.2010, 19:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija na skupu o Romima u Kordobi

U Kordobi sutra počinje Drugi evropski samit o inkluziji Roma, na kojem će potpredsednik srpske vlade Božidar Đelić predstaviti rezultate primene Strategije za unapređenje položaja Roma u Srbiji

Đelić će na skupu, koji će trajati dva dana, govoriti i o iskustvima Srbije u realizaciji projekata koji se finansiraju iz evropskih fondova za unapređenje položaja ove manjinske grupe.

Predsednik Srbije Boris Tadić danas je u razgovoru sa predstavnicima Nacionalnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << saveta romske nacionalne manjine ukazao da država mora da radi više na punoj integraciji Roma u društvo.

Tadić je sa delegacijom Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine razgovarao o teškom položaju Roma u zemlji i regionu, navedeno je u saopštenju Pres službe predsednika Republike.

Predsednik je na početku susreta građanima Srbije romske nacionalnosti čestitao Svetski dan Roma - 8. april.

Srbiji je iz evropskih predpristupnih fondova odobreno šest projekata za koje je EU izdvojila više od 33 miliona evra. Projekti su usmereni na ugrožene grupe stanovništva, uključujući i romsku populaciju.

Na samitu će predsedniku Unije Roma Srbije Rajku Đuriću biti uručena nagrada za doprinos kulturi i literaturi Roma koju dodeljuje Institut za kulturu iz Madrida.

Skup u Kordobi će okupiti visoke predstavnike evropskih institucija, država članica EU, međunarodnih organizacija i romskog civilnog društva.

Romi će na skupu zatražiti od Evropske unije da pređe sa reči na dela. "Položaj velikog broja Roma u Evropi je skandalozan. Oni su žrtve diskriminacije i rasizma", rekao je portparol Koalicije za evropsku politiku prema romskoj populaciji Belen Sančes Rubio, koji će predstavljati Rome na skupu u Kordobi.

"Nadamo se da će ovaj skup poslužiti kako bi Evropska komisija preuzela ulogu glavnog aktera po pitanju Roma, kako je to zatražio Evropski parlament", rekao je Rubio agenciji Frans pres.

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović primiće danas, uoči obeležavanja 8. aprila, Svetskog dana Roma, predstavnike Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, saopšteno je iz Kabineta predsednice parlamenta.

Đukić-Dejanović će u svom kabinetu razgovarati sa Tane Kurtić, Arifi Ameti, Aleksandrom Mitrovićem i Dejanom Živkovićem, dodaje se u saopštenju.

Sastanak je zakazan za 13.30 časova u Domu Narodne skupštine, fotoreporterima i snimateljima omogućeno je snimanje početka sastanka, nakon čega će biti prosleđeno saopštenje.

Evropski parlament je 31. januara 2008. godine usvojio rezoluciju o izradi evropske strategije za Rome kojih ima oko 10 miliona u EU. Osuđujući "najenergičnije... sve oblike rasizma i diskriminacije Roma", EP je zatražio od Evropske komisije da izradi akcioni plan za njihovu integraciju.

Rubio, međutim, ukazuje da i dalje postoji otpor i da se malo napredovalo od usvajanja te rezolucije i pored pritisaka na Brisel.

Na 22 studijske grupe na niškim fakultetima studira 127 studenata romske nacionalnosti, što je podatak koji ohrabruje, ali je još daleko ispod nivoa kojim bi mogli da budemo zadovoljni, rekla je danas direktor Udruženja Romkinja "Osvit" Ana Saćipović.

Prilikom otvaranja Dana kulture Roma u Nišu, koji će u organizaciji "Osvita" trajati do 9. aprila, Šaćipovićeva je posebno ukazala na težak položaj romskih žena i simboličan broj Roma koji je zaposlen.

Ona je rekla da se najveći broj romske populacije bavi sakupljanjem i prodajom sekundarnih sirovina, navodeći da na taj način svoju egzistenciju obezbeđuje nekoliko hiljada Roma.

U Evropskoj kući u Nišu otvorena je izložba slika, fotografija i domaće radinosti pripadnika romske nacionalnosti.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.