Srbija na 92. mestu po uređenosti država

Izvor: Blic, 25.Jun.2013, 21:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija na 92. mestu po uređenosti država

Na listi od 178 država sveta, Srbija se nalazi na 92. mestu po uređenosti društva i spada u grupu zemalja koje se nalaze u opasnosti, pokazala je analiza Fonda za mir, koju je objavio časopis Forin polisi.

Prilikom pravljenja liste, Fond za mir je uzeo u obzir 12 kriterijuma, počev od demografskog pritiska i problema sa izbeglicama, preko siromaštva, ljudskih prava, zadovoljstva građana, privrednog razvoja, legitimnosti i sigurnosti države, do socijalnih, političkih i vojnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pokazatelja.

Prema ovoj analizi, na prostoru bivše Jugoslavije najuređenija država je Slovenija, koja se nalazi na 163. mestu sa 32,3, boda, pri čemu manji broj bodova u svakoj od 12 kategorija znači manje problema.

Najlošije je rangirana Bosna i Hercegovina, koja je sa 76,5 bodova na 83. mestu. Srbija je 92 (74,4), Makedonija 112 (68), Crna Gora 134 (54,4), a Hrvatska 135 (54,1).

Slovenija je za dve pozicije propustila da uđe u kategoruiju najstabilnijih država.

Na prvom mestu najneuređenijih i najnestabilnijih država sveta nalazi se Somaliju, a među najgorih 10 su još Kongo, Sudan, Južni Sudan, Čad, Jemen, Avganistan, Haiti, Centralnoafrička Republika i Zimbabve.

Među 20 "najlošijih" zemalja 15 je afričkih, što automatski taj kontinent svrstava u najnestabilniji.

Na drugom kraju liste, najuspešnija i najuređenija država sveta je Finska sa 18 bodova, a slede Švedska, Norveška, Švajarska, Danska, Novi Zeland, Luksemburg, Island, Irska i Australija.

Dvanaest kriterijuma je ocenjivano od jedan do deset, pri čemu je jedan najbolji, a deset najlošiji rezultat.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Srbija na 92. mestu po uređenosti država

Izvor: Akter, 25.Jun.2013

Na listi od 178 država sveta, Srbija se nalazi na 92. mestu po uređenosti društva i spada u grupu zemalja koje se nalaze u opasnosti, pokazala je analiza Fonda za mir, koju je objavio časopis Forin polisi

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.