Srbija na 54. mestu po slobodi medija

Izvor: Politika, 12.Feb.2014, 13:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija na 54. mestu po slobodi medija

PARIZ – Srbija je 54. zemlja na svetskoj rang listi po slobodi medija, ispred Hrvatske, BiH, Makedonije i Crne Gore, navodi se u godišnjem izveštaju međunarodne nevladine organizacije za zaštitu novinara Reporteri bez granica (RSF) sa sedištem u Parizu.

Na spisku 180 država, ispred Srbije je Slovenija (na 34. mestu) a iza su Hrvatska (65), BiH (66), Crna Gora (114) i Makedonija (124). U izveštaju se ne pominju >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << detalji medijske situacije u Srbiji, već zabrinjavajuće medijske situacije u Makedoniji i Crnoj Gori.

U odeljku izveštaja pod nazivom „Balkan - bure baruta za novinare” se pominju napadi na nezavisne medije.

Finska, Holandija i Norveška su ponovo na vrhu s najvećom slobodom medija, dok je najlošija situacija u Siriji, Turkmenistanu, Severnoj Koreji i Eritreji.

RSF u izveštaju navodi veliko opadanje slobode medija u SAD, Centralnoafričkoj Republici i Gvatemali, a bolju situaciju u Ekvadoru, Boliviji i Južnoj Africi.

RSF svake godine objavljuje izveštaj i pravi spisak zemalja uzimaju u obzir nekoliko faktora - nivo zloupotrebe medija, stepen pluralizma, nezavisnost medija, životna sredina i autocenzura, pravni okvir, transparentnost i infrastruktura.

Beta

objavljeno: 12.02.2014.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srbija na 54. mestu po slobodi medija

Izvor: B&F Online, 12.Feb.2014

  Prema godišnjem izveštaju međunarodne nevladine organizacije za zaštitu novinara Reporteri bez granica (Reporters sans frontieres – RSF) sa sedištem u Parizu, Srbija se nalazi na 54. mestu svetske rang liste po slobodi medija, ispred Hrvatske, BiH, Makedonije i Crne Gore, prenosi Beta. Na spisku...

Nastavak na B&F Online...

Indeks slobode medija: Srbija među najboljima u regionu, iza nas Hrvatska, BiH,. . .

Izvor: NaDlanu.com, 12.Feb.2014

Indeks slobode medija za 2014. godinu, koji je izdala grupa Reporteri bez granica (RWB), pokazao je veliki pad u slobodi medija u brojnim zemljama svijeta, uključujući SAD, Centralnoafričku Republiku i Guatemalu...Balkan se i dalje naziva "buretom baruta za novinare", dok je Makedonija najgore rangirana...

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.