Srbija mora da plati za sve što je uništila!

Izvor: Vesti-online.com, 29.Jul.2010, 20:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija mora da plati za sve što je uništila!

Predsedavajući Predsedništva BiH Haris Silajdžić primio je danas bivšeg člana Predsedništva Republike BiH Ejupa Ganića. Oni su razgovarali o proteklih pet meseci u toku kojih je vođen postupak za izručenje Ganića Srbiji.

Ganić je Silajdžiću dao tri kopije dokumenta koji je Srbija koristila u procesu, a koji preciziraju karakter sukoba u Bosni i Hercegovini.

"Reč je o dokumentu kojim Srbija potvrđuje da je na ovim prostorima vođen međunarodni oružani >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << sukob. S jedne strane, bila je vojska Srbije, a sa druge, oružane snage BiH", kazao je Ganić.

Ganić je po zahtevu Srbije uhapšen 1. marta, a nakon desetak dana provedenih u zatvoru pušten je uz kauciju na slobodu, bez prava napuštanja Velike Britanije.

On se vratio u BiH juče nakon što je sud u Londonu pre dva dana odbacio zahtev za njegovo izručenje Srbiji, koja ga tereti za ratni zločin u Dobrovoljačkoj ulici, počinjen početkom maja 1992. godine nad pripadnicima tadašnje JNA.

Član ratnog Predsedništva BiH, Ganić je rekao da je smatrao da ovaj dokument treba da preda prvom čoveku države, a da su preostala dva primerka za druga dva člana Predsedništva BiH.

Ganić je istakao da u budućnosti očekuje otvaranje novog poglavlja u saradnji sa Srbijom, ali da je u pogledu prošlosti potrebno sve raščistiti na međunarodnim sudovima.

"Ova zemlja je bila napadnuta, fabrike su nam uništene i odnete, stradao je veliki broj civila, i Srbija se mora osećati odgovornom da plati za to", pojasnio je.

Silajdžić je, s druge strane, istakao je da je država učinila koliko je mogla, pohvalio rad svog savetnika Damira Arnauta i ostatka tima, Ministarstvo spoljnih poslova BiH i Ambasadu BiH u Londonu.

"Sve što smo uradili, uradili smo u interesu i zaštiti Bosne i Hercegovine i njenih građana, i nastavićemo to i dalje raditi", kazao je Silajdžić.

U nastavku obraćanja medijima Ganić je rekao da su sudski i lični troškovi ogromni, ali da danas nije razgovarao sa Silajdžićem o tome.

Ganić je zamolio Silajdžića da prenese zahvalu Saneli Dženkins, koja je položila kauciju kada je to bilo neophodno, i uputio i zahvalnost svim građanima koji su ga podržavali proteklih pet meseci i novinarima koji su o ovom slučaju korektno izveštavali.

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Tadić: Odluka o Ganiću je uvreda za Srbiju

Izvor: SrbijaNet.rs, 30.Jul.2010, 16:16

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas je uvredjen objašnjenjem britanskog suda nakon odbijanja zahteva za izručenje bivšeg člana ratnog Predsedništva BiH Ejupa Ganića. Sudija suda u Vestminsteru Timoti Vorkmen je u obrazloženju odluke rekao da postoje dokazi da bi sudjenje u

Nastavak na SrbijaNet.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.