Srbija izmedju čekića i nakovnja

Izvor: Beta, 31.Mar.2014, 13:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija izmedju čekića i nakovnja

CIRIH, 31. marta 2014. (Beta) - Ruska aneksija Krima dovela je male zemlje Jugoistočne Evrope u tešku situaciju, piše u ponedeljak "Noje cirher cajtung" (Neue Z u e r c h e r Zeitung) pod naslovom "Srbija - izmedju čekića i nakovnja" i navodi da je stav Beograda u vezi s Krimom i dalje nepoznat.

U komentaru se navodi da "Albanija, Makedonija, Crna Gora i Srbija žele da pristupe Evropskoj uniji (EU) ali ne žele da na kocku stavljaju ni svoje ekonomske veze i isporuke gasa sa Istoka".
>> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << />
"Albanija i Crna Gora - s one strane ruskog gasovoda, brzo su se odlučile i osudile kršenje medjunarodnog prava. Makedonija i Srbija oklevaju. Novi sukob Istoka i Zapada doveo je pre svega Beograd u neprijatnu dilemu", piše švajcarski list.

List ukazuje da Srbija "želi da bude u dobrim odnosima sa Moskvom, jer Rusija zajedno sa Kinom u Savetu bezbednosti UN ne prihvata jednostrano proglašenu nezavisnot Kosova". Ali, "to što se Kremlj pozvao upravo na kosovski uzor da bi opravdao secesiju Krima, iritiralo je najpre Beograd".

"Sa olakšanjem je srpska vlada primila k znanju da Rusija ostaje na dosadašnjoj poziciji oko kosovskog pitanja. Da velike sile medjunarodno pravo selektivno primenjuju, na Balkanskom poluostrvu ne čudi nikoga", piše švajcarski list.

Nastavak na Beta...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.