Izvor: B92, 06.Sep.2010, 09:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija ispunila sve uslove MMF

Beograd -- Svi uslovi koji su do sada postavljeni pred Srbiju, u okviru aranžmana sa MMF, sada su ispunjeni, izjavio je predstavnik Fonda za Srbiju Bogdan Lisovolik.

On je rekao da bi MMF voleo i brži napredak u strukturnim reformama, naročito u oblasti efikasnosti javne potrošnje, posebno u zdravstvu i obrazovanju.

"Priprema boljeg poslovnog okruženja nije formalni uslov programa koji imamo sa Srbijom, ali je napredak u ovoj oblasti ključ da se u srednjoročnom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << periodu ostvari kvalitetniji privredni rast", dodao je Lisovolik.

"Neophodne su i šire reforme poslovnog okruženja. Na primer, brži napredak 'giljotine propisa', puna primena nedavno donetih zakona o konkurenciji i javnim nabavkama, kao i zaustavljanje nekoordinisanog odredjivanja raznih naknada na svim nivoima države", rekao je predstavnik MMF za „Večernje novosti".

On je ukazao da je Fond za sada procenio da je za raspodele raspoloživo šest milijardi dinara, što je znatno ispod iznosa koji su predstavljeni kao zahtevi za dodatne troškove i da se zbog toga neke teške i nepopularne odluke moraju doneti.

Što se tiče raspodele tih šest milijardi dinara, po rečima Lisovolika, na vladi je da odredi prioritete njihovog trošenja. "Jedini izuzetak je socijalna pomoć za najugroženije, za koju verujemo da treba da ima prioritet", rekao je predstavnik MMF-a.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.