Srbija insistira na šest tačaka

Izvor: RTS, 19.Feb.2009, 19:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija insistira na šest tačaka

Srbija insistira da u potpunosti bude sproveden plan generalnog sekretara UN od šest tačaka o Kosovu i Metohiji koji je potvrđen u Savetu bezbednosti, istakao je predsednik Srbije Boris Tadić u razgovoru sa šefom UNMIK-a Lambertom Zanijerom. Neophodno aktivno prisustvo UNMIK-a u pokrajini, poručio ministar Jeremić.

Predsednik Boris Tadić je u razgovoru sa šefom civilne misije UN na Kosovu i Metohiji Lambertom Zanijerom izjavio da Beograd insistira da u potpunosti bude >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sproveden u delo plan generalnog sekretara UN od šest tačaka, koji je potvrđen u Savetu bezbednosti.

Srpska pravoslavna crkva je pokazala dobru volju za saradnju sa međunarodnim institucijama na zaštiti i obnovi razorenih i uništenih svetinja, pod uslovom da se ta saradnja odvija u okvirima Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, navodi se u saopštenju SPC-a posle razgovora mitropolita Amfilohija i šefa UNMIK-a Lamberta Zanijera.

"Samoproglašena nezavisnost Kosova uzrok je trajne opasnosti po svetinje na Kosovu i Metohiji i suštinska pretnja bezbednosti i destabilizaciji Balkana na duge staze", rekao je predsedavajući Sinoda, mitropolit Amfilohije.

Mitropolit je posebno istakao da su stavovi SPC i njena delatnost u zaštiti svetinja i naroda na Kosovu i Metohiji "u saglasju sa aktivnošću državnih organa Srbije na istom polju".

Zanijer je, kako je saopšteno, upoznao predstavnike SPC o nastojanjima misije UN na rešavanju aktuelnih problema na obnovi svetinja na Kosovu.

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović započeo je sa šefom UNMIK-a inicijalne razgovore u vezi sa daljim radom na implementaciji zaključaka iz poslednjeg izveštaja generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Ban Ki Muna, kao i o drugim tekućim problemima.

Na ovom sastanku, Beograd je istakao spremnost da se intenzivira dijalog na tehničkom nivou u cilju što efikasnijeg rešavanja postojećih problema.

Ministar Bogdanović je još jednom ponovio principijelni stav države Srbije zasnovan na poštovanju principa definisanih Rezolucijom 1244 SB UN.

Zanijer i srpski zvaničnici "razmenili su mišljenja o tome kako da se postigne napredak u rešavanju otvorenih pitanja koja se tiču Prištine i Beograda", navedeno je u saopštenju UNMIKA.

U narednom periodu nastaviće se razgovori o implementaciji plana na Kosovu, saopšteno je iz Tadićevog kabineta.

Šef UNMIK-a Lamberto Zanijer doputovao je Beograd kako bi sa srpskim zvaničnicima razgovarao o ulozi UNMIK-a, izveštaju generalnog sekretara UN od 24. novembra i o primeni plana UN u šest tačaka.

Portparol UNMIK-a Rasel Giki rekao je pre razgovora da će Zanijer saslušati gledišta Beograda o ulozi UNMIK-a od kako je ta misija rekonfigurisana i razgovarati o mnogim pitanjima koja su pomenuta u izveštaju generalnog sekretara UN Savetu bezbednosti o situaciji u pokrajini od 24. novembra 2008. godine.

"Šef UNMIK-a veoma je usredsređen na pripreme za predstojeću sednicu Saveta bezbednosti o Kosovu, tako da će u Beogradu biti angažovan na konsultacijama oko niza tema vezanih za izveštaj generalnog sekretara UN od 24. novembra", rekao je Giki.

Predsednik Tadić, najavljujući otpočinjanje pregovore sa UNMIK-om i UN o šest tačaka, prethodnih dana je ocenio da je taj plan od fundamentalnog značaja za sam život na Kosovu, pogotovo na teritorijama na kojima su Srbi većinski narod.

Tadić je, govoreći o ulozi Misije EU na Kosovu i Metohiji, podsetio da je ona instalirana na osnovu odluke Saveta bezbednosti UN i da je njeno prisustvo legalizovano i legitimizovano, upravo kao i prisustvo UNMIK-a i Kfora.

"To su tri međunarodne institucije koje imaju jasno definisane zadatke i odlukom Saveta bezbednosti definisano je da je Srbija nezaobilazni partner u funkcionisanju tih institucija na Kosovu", rekao je Tadić.

Jeremić: Neophodno aktivno prisustva UNMIK-a na Kosovu

Šef Civilne misije UN na Kosovu sastao se i sa ministrom spoljnih poslova Srbije Vukom Jeremićem kao i sa ministrom za Kosovo i Metohiju Goranom Bogdanovićem.

Jeremić je istakao neophodnost daljeg aktivnog prisustva UNMIK-a na Kosovu i Metohiji, kao i puno sprovođenje elemenata izveštaja generalnog sekretara UN Ban Ki Muna o funkcionisanju međunarodnog civilnog prisustva na Kosovu i Metohiji, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Šef srpske diplomatije je rekao da međunarodno civilno prisustvo na Kosovu i Metohiji mora u potpunosti biti u skladu sa Rezolucijom 1244 SB UN.

Na sastanku je dogovoreno da će dalji razgovori sa UNMIK-om na tehničkom nivou biti nastavljeni do potpune realizacije plana o šest tačaka.

Šest tačaka, o čijoj primeni Beograd pregovara sa UNMIK-om, regulišu položaj Srba u sredinama na Kosovu gde su većina, a odnose se na policiju, pravosuđe, naplatu carinskih taksi, saobraćaj, infrastrukturu i zaštitu srpske kulturne baštine.

Zanijer bi ove nedelje trebalo da razovara i sa zvaničnicima EU i NATO u Briselu i sasluša njihova gledišta, što će biti deo njegovih priprema za narednu sednicu SB UN o Kosovu, početkom marta.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.