Srbija ima razloga za optimizam

Izvor: B92, 13.Maj.2010, 10:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Srbija ima razloga za optimizam"

Beograd -- Ministar trgovine Slobodan Milosavljević kaže da iako kriza još traje, Srbija ima razloga za optimizam, pošto rastu industrijska proizvodnja i izvoz.

"Prosečan građanin to još ne oseća, ali trendovi su pozitivni i, konačno, krajem 2010. možemo očekivati prva poboljšanja standarda i kupovne moći", poručio je Milosavljević za "Novosti". On je ukazao da je u narednom periodu realno očekivati pad cena, izuzev sezonske hrane na pijacama, navodeći da je bitno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da posle martovskog udara miruju cene struje i komunalija.

Što se tiče cene goriva, on smatra da bi je do početka leta trebalo spustiti "za minimum 10 dinara", kako bi sprečili velike gubitke budžeta, jer u turističkoj sezoni i do milion vozila prođe preko naše zemlje, a u njih neće biti sipan "srpski benzin" jer je trenutno najskuplji u regionu.

Milosavljević je rekao da o promeni politike visokih akciza nema konsenzusa i da su tri moguća rešenja - smanjenje akciza, izmena formule za obračun cena goriva i da NIS smanji rafinerijsku cenu prerade nafte. Radna grupa se sastala nekoliko puta, ali bez konkretnih rezultata.

Na pitanje o mogućem povećanju PDV-a, on je rekao da "ako povećamo PDV poništićemo sve pozitivne pomake koje smo postigli u prva četiri meseca ove godine, oslabila bi kupovna moć građana, a privreda bi bila dodatno destimulisana".

On je naveo primer Hrvatske, koja je digla PDV na 23 odsto, a nije napravila nikakav pomak u punjenju budžeta, ali je naglasio da ni smanjenje PDV-a nije realno.

Milosavljević smatra da je dobra ideja da privrednici preuzmu upravljanje u nekim posrnulim preduzećima.

"Ljudima koji su se dokazali u određenim biznisima trebalo bi dati, ne fabrike i firme na upravljanje, već zadatak da naprave programe i mere za izlazak određenih preduzeća iz krize ili pokretanje proizvodnje u delovima Srbije koji su u najtežoj situaciji. Ali, Vlada je ta koja treba da donese konačnu odluku", rekao je on.

On je naveo da su oko odmrzavanja plata i penzija mišljenja u Vladi podeljena, istakavši da lično mislim da za to još nije vreme.

Što se tiče najave paketa novih mera protiv krize, Milosavljević misli da aktiviranje tih mera neće biti potrebno i ocenjuje da se grčka kriza neće preliti kod nas.

"Jedina potencijalna 'opasnost' potiče od grčkih banaka u Srbiji, pri čemu one stabilno posluju i imaju bolje i kvalitetnije plasmane nego u Grčkoj i Bugarskoj. NBS i Vlada imaju plan u slučaju da dođe do problema u tim bankama, kako da se obezbedi likvidnost i da nijedan građanin ne bude oštećen", rekao je on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.