Solana: Posle viza sledi  skoro rešenje i za SSP

Izvor: Blic, Beta, 13.Jul.2009, 09:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Solana: Posle viza sledi skoro rešenje i za SSP

Srbija nepovratno napreduje ka budućnosti koju će deliti s Evropskom unijom, izjavio je agenciji Beta visoki predstavnik za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Havijer Solana, koji će danas doputovati u posetu Beogradu.



Solana je rekao da „Srbija mora održati visok stepen saradnje s Haškim sudom, na koji je ukazao tužilac (tog suda) Serž Bramerc u poslednjem izveštaju, što su članice >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << EU primile na znanje".

On je izrazio nadu da će uskoro moći da se nađe rešenje za „odmrzavanje" Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Na pitanje s kojim ciljem i suštinskom porukom putuje u Beograd, a potom i dalje u region, visoki predstavnik EU odgovorio je da je „zapadni Balkan područje od životne važnosti za EU".

„Evropska perspektiva tog regiona je jasna i ja sam uvek podržavao napore zemalja tog regiona da se uključe u Uniju. Evropska perspektiva regiona jeste ono što je najbolje za region, za sve zemlje koje ga čine, a i za EU", rekao je Solana.

Na pitanje da li veruje da se u bliskoj budućnosti može naći izlaz iz situacije u kojoj svi u EU, izuzev jedne zemlje, smatraju da proevropske vlasti u Beogradu, po stepenu saradnje s tribunalom u Hagu, zaslužuju stavljanje na snagu SSP-a ili bar njegovog trgovinskog dela, Solana je rekao da je „saradnja s Haškim sudom od ključnog značaja".

Povodom delovanja misije Euleks na Kosovu, visoki predstavnik je rekao da je „Euleks najvažnija i najambicioznija misija" EU, da je „napretka bilo mnogo, ali da je prirodno da ostaje još posla koji treba uraditi".

„Želeo bih da istaknem visok stepen saradnje Beograda i Euleksa, to je saradnja koja treba da se nastavi i osnaži", kazao je Solana.
Pogledaj vesti o: Vize

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Solana sutra u Beogradu

Izvor: S media, 12.Jul.2009, 11:35

Srpski reprezentativci i stručni štab na čelu sa Radomirom Antićem, sleteli su na beogradski aerodrom. Fudbalere su na aerodromu "Nikola Tesla" dočekali mnogobrojni novinari i dvadesetak mladjih navijača koji su mahali srpskim zastavama i razvili transparent na kojem je pisalo "Vi ste za nas pobednici"....

Nastavak na S media...

Solana: Srbija ide nepovratno ka Evropskoj uniji

Izvor: NaDlanu.com, 12.Jul.2009

BRISEL, 12. jul 2009. godine (Beta) - Srbija napreduje nepovratno ka budućnosti koju će deliti zajedno s Evropskom unijom (EU), izjavio je agenciji Beta visoki predstavnik za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Havijer Solana, koji će u ponedeljak doputovati u posetu Beogradu. ..

Nastavak na NaDlanu.com...

Havijer Solana danas u Beogradu

Izvor: NaDlanu.com, 13.Jul.2009

BEOGRAD, 13. jula 2009. (Beta) - Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana (Javier) stiže danas u posetu Beogradu, odakle će ići i u Prištinu i Skoplje, a potom u Crnu Goru. Solana će u Beogradu razgovarati s predsednikom

Nastavak na NaDlanu.com...

Nema novih uslova

Izvor: S media, 14.Jul.2009, 11:40

"Nema novih uslova za kandidaturu Srbije za članstvo u EU", izjavio Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana, posle razgovora sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem i naglasio da je od Tadića dobio uveravanja da Srbija čini sve u saradnji sa Haškim tribunalom. .."Srbija...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.