Srbija i obrazovanje: Kako se postaje vojni pilot

Izvor: B92, 23.Apr.2023, 10:11

Srbija i obrazovanje: Kako se postaje vojni pilot

Ove školske godine je prvi put otvoreno vazduhoplovno odeljenje u beogradskoj Vojnoj gimnaziji. Šta sve učenici moraju da prođu kako bi dobili "njihova krila”?

Andrijana i Mateja su prvi đaci novootvorenog vazduhoplovnog odeljenja Vojne gimnazije u Beogradu.

Dele isti san od malena, a to je da život provedu u oblacima.

Naporan put od učionice do aviona državu košta milione, a piloti moraju da zadovolje visoke zdravstvene kriterijume, zbog čega je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izbor kandidata veoma strog.

"Spremala sam se dosta za prijemni, trčala sam i vežbala", kaže Andrijana Vasiljević, učenica vazduhoplovnog smera Vojne gimnazije, za BBC na srpskom.

Njen školski drug Mateja Milanović školovanje opisuje kao zahtevno i izazovno, ali smatra da je poziv vojnog pilota njegovo životno opredeljenje.

"Verujem i nadam se da ću jednog dana dobiti krila i da ću se naći u kabini aviona", kaže Milanović.

Pukovnik Slaviša Vlačić, načelnik katedre Vojnog vazduhoplovstva, navodi da ljubav prema letenju ne prolazi do poslednjeg dana službe.

"To je takva profesija kojoj se posvećujete ili niste takav profil da budete u redovima vazduhoplovaca", navodi pukovnik Vlačić za BBC na srpskom.

Pripremila: Sandra Maksimović

Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.