Srbija i SAD: Hoće li Tramp ukinuti autopilota?

Izvor: Mondo, 09.Nov.2016, 13:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija i SAD: Hoće li Tramp ukinuti "autopilota"?

Bivši ambasador SAD u Srbiji Vilijam Montgomeri, posle izbora Donalda Trampa za predsednika, ne isključuje mogućnost za značajne promene u politici prema Balkanu.

Foto: Printscreen/YouTube

"Zaista nemam ideju kakva će spoljna politika biti onog trenutka kada Tramp zaista bude na čelu i u poziciji da reaguje na dešavanja u svetu. Svakako postoji mogucnost za znacajne promene, posebno kada se radi o Balkanu, gde je američka politika bila na automatskom pilotu već >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << 20 godina", rekao je Montgomeri za Tanjug, na pitanje da li se može očekivati drugačiji odnos SAD prema Srbiji, nakon što je Tramp izabran za 45. predsednika SAD.

Montgomeri je naveo da nema saznanja o tome kome će se Tramp obratiti za savet u vezi sa spoljnom politikom, te da je stoga moguće da "to budu ljudi koji nisu veliki zagovornici našeg trenutnog pristupa".

Tramp ce odluku o tome na čije će se savete u spoljnoj politici oslanjati tek saopštiti, ali treba imati u vidu činjenicu da je njegov savetnik u izbornoj kampanji bio Rudi Đulijani.

Đulijani je bivši gradonačelnik Njujorka i prijatelj srpskog premijera Aleksandra Vučića, koji je u Beogradu boravio u okviru izborne kampanje Vučićeve stranke 2012. godine.

Vučić je inače prvi srpski zvaničnik koji je Trampu čestitao veliku izbornu pobedu i izrazio nadu da će ta pobeda doprineti nastavku unapređenja bilateralnih odnosa dveju država.

"Verujem da ćete dužnostima 45. predsednika Sjedinjenih Američkih Država pristupiti sa posvećenošću i odlučnošću koje su odlikovale i vašu izuzetnu kampanju. Vođstvo, koje ste tom prilikom pokazali, predstavlja snažnu volju koja je neophodna ne samo građanima SAD, već i celom svetu", navodi se, između ostalog, u čestitki.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je u svojoj čestitki Trampu izrazio nadu da se sada može očekivati i bolje razumevanje Srbije u Vašingtonu po pitanju Kosova i Metohije.

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Novi predsednik SAD i Balkan: Šta možemo da očekujemo?

Izvor: Press, 09.Nov.2016

Po mišljenju bivšeg ambasadora SAD u Srbiji Vilijama Mnotgomerija, stav prema Balkanu će zavisiti i od izbora spoljno političkog savetnika novog predsednika . Izbor republikanca Donalda Trampa za 45. predsednika SAD u...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.