Srbija i Kina uzor bilateralnih odnosa

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Maj.2019, 11:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija i Kina uzor bilateralnih odnosa

Delegacija Narodne skupštine, sa šefom delegacije potpredsednikom Skupštine Veroljubom Arsićem na čelu, sastala se u Pekingu sa predsednikom Svekineskog narodnog kongresa Li Džanšuom.

Arsić je detaljno upoznao predsednika Svekineskog narodnog kongresa sa situacijom na Kosovu i Metohiji i zahvalio kineskoj strani na kontinuiranoj podršci očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije.

On je istakao da međuparlamentarna Komisija predstavl?a izvanrednu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << priliku da parlamenti daju podršku saradnji dve zemlje zasnovanoj na sveobuhvatnom strateškom partnerstvu.

Li Džanšuom je ocenio da je Drugo zasedanje Komisije za saradnju Narodne skupštine Srbije i Svekineskog narodnog kongresa Narodne Republike Kine bilo uspešno, kao i da ovaj modalitet saradnje daje novi sjaj tradicionalno dobroj saradnji.

Izrazio je zadovoljstvo visokim stepenom političkog poverenja i saradnje u svim oblastima, koji su posebno intenzivirani nakon posete predsednika Si Đinpinga Srbiji 2016. godine.

Obostrano je ocenjeno da srpsko-kineski odnosi mogu predstavljati uzor kad je reč o političkim i ekonomskim odnosima, čiji su pravac trasirali predsednici dve zemlje.

Konstatovano je da osnovu političkog poverenja predstavlja uzajamna podrška po pitanjima od vitalnog interesa i nacionalnog značaja dve zemlje.

Na ekonomskom planu, podvučen je značaj konkretnih projekata, među kojima je posebno spomenuta železara u Smederevu, pruga Beograd-Budimpešta, most "Mihailo Pupin", TE Kostolac B i investicija u rudnik bakra u Boru.

Naglašen je u značaj jačanja kulturne saradnje, jer bolje razumevanje naroda i kultura predstavlja osnovu za jačanje svih vidova saradnje, saopštila je Narodna skupština.

Delegaciju Narodne skupštine, pored Veroljuba Arsića čine i predsednik Odbora za spoljne poslove i predsednik Poslaničke grupe prijateljstva sa Kinom prof. dr Žarko Obradović, predsednik Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku Snežana B. Petrović, predsednik Odbora za zdravlje i porodicu dr sci. med. Darko Laketić, predsednik Odbor za kulturu i inforimsanje Mirko Krlić i zamenik predsednika Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo prof. dr Ljubiša Stojmirović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Arsić: Novi kanal saradnje Srbije sa Kinom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Maj.2019, 10:23

Delegacija Narodne skupštine Republike Srbije, koju predvodi potpredsednik Narodne skupštine Veroljub Arsić, u okviru Drugog zasedanja Komisije za saradnju Narodne skupštine Republike Srbije i Svekineskog narodnog kongresa Narodne Republike Kine, imala je sastanak u Lasi sa predsednikom Stalnog komiteta...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.