Srbija i Hrvatska su poražene

Izvor: B92, 03.Feb.2015, 21:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Srbija i Hrvatska su poražene"

Srbija i Hrvatska su višestruko poražene, tužbe su im odbijene, a konstatovano je da su činile zločine.

To je mišljenje analitičara koje je citirao Eugen Jakovčić iz NVO Dokumenta – centra za suočavanje sa prošlošću iz Zagreba, gostujući u vestima B92 zajedno sa profesorom Pravnog fakulteta u Beogradu Milanom Škulićem.

“Nakon dugo vremena i neohrabrujućih presuda koje su stizale iz Tribunala u Hagu, koji sudi pojedincima, došla je presuda koja nudi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pomirenje i početak važnog procesa u kojem društva i elite treba da se pozabave zločinima i suočavanju sa tamnim stranama prošlosti. Dobru definiciju presude dao je novinar Sense Nemanja Stepanović, koji je rekao da su i Srbija i Hrvatska višestruko poražene, tužbe su im odbijene, a konstatovano je da su činile zločine. Zbog svega toga ova presuda je ohrabrujuća“, smatra Jakovčić.

Profesor Škulić smatra da je presuda MSP očekivana.

“Ovakva presuda je očekivana, malo ko je verovao u uspeh tužbi. Od država treba očekivati da osude krivična dela kroz učinioce. Nezadovoljstvo je, čini mi se, veće u Hrvatskoj nego u Srbiji, jer je prva podnela tužbu, na koju je Srbija reagovala kao vid odbrane. Za obe strane je bolje bilo da su odustale od tužbi bezuslovno, a postojao je takav predlog. Potvrđeno je da je bilo zločina koji su doveli do etničkog čišćenja Srba, ali se nije govorilo o drugim zločinima počinjenim pre Oluje“, smatra Škulić.

Postoje spekulacije da je Hrvatska potrošila ogromnu količinu novca za pripremu tužbe.

“Hrvatska je zaista potrošila veliki novac, a kada smo se mi zalagali za zakon kojim bi se uvažile sve civilne žrtve u Hrvatskoj dobili smo informaciju da institucije nemaju novac. To je poražavajuće, o tome je trebalo voditi računa, a osim materijalnog obeštećenja porodicama žrtava, važno je zaustaviti relativizaciju zločina. Mi smo ovih godina posle presuda u Hagu dobijali pogonsko gorivo za negiranje zločina. Mislim da je ovo prostor da se to zaustavi“, navodi Jakovčić.

Sa druge strane, sredstva koja je Srbija potrošila za kontratužbu iznose oko 800.000 evra.

“Srbija je ostvarila cilj, odbranila se od hrvatskih tužbi i može da bude zadovoljna time, a i time što je potrošila manje od Hrvataske. Ta sredstva nisu mala, ali država je morala da se brani. Da je sudski postupak završen drugačije, došlo bi do velikih posledica za istoriju, a ovako ostaje na istoričarima da rešavaju pitanja građanskog rata u Jugoslaviji. Dobro je što se ovako završilo i što nema rušenja mostova između država koje treba da sarađuju“, zaključio je Škulić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.