Srbija gradi najsavremeniju kontrolu letenja

Izvor: RTS, 25.Jul.2009, 10:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija gradi najsavremeniju kontrolu letenja

Izgradnja objekta od 9.000 kvadratnih metara na Aerodromu "Nikola Tesla", napreduje prema planu. Tako će Srbija početkom 2011. godine dobiti najsavremeniju kontrolu letenja u regionu. Centar će služiti u vojne i civilne svrhe.

Završetak izgradnje objekta u kojem će na 9.000 kvadratnih metara na Aerodromu "Nikola Tesla", biti smeštena najsavremenija kontrola leta u regionu, predviđen je za početak 2011. godine. Radovi na zgradi koje sa 18 milona evra kreditira Evropska >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << investiciona banka, napreduju prema planu.

Konsultant u poslu je nemačka kontrola letenja, a kada se završi, centar će služiti i u vojne i u civilne svrhe.

Infrastruktura kontrole leta oštećena u NATO bombardovanju još se obnavlja. Da bi se smanjili troškovi i ispunili uslovi Evrope o kontoli vazdušnog saobraćaja Regionalni centar na aerodromu "Nikola Tesla" biće od 2011. godine oko i uho i vojne, i civilne kontole našeg neba.

U novoj zgradi oblasne kontole letenja moći će istovremeno da radi 50 kontrolora koji će kontrolisati i do 4.000 aviona dnevno.

"Očekujemo da će se izgradnja ovog objekta završiti do kraja 2010. godine i u njega će biti smešten najsavremeniji sistem kontrole letenja. Na proleće 2011. godine Srbija će imati najmoćniji sistem kontole letenja na svetu", rekao je direktor kontole letenja CSG Nikola Stankov.

General Dragan Katanić komandant RV I PVO Vojske Srbije istakao je da je izgradnja ovakvog centra značajna jer će vazdušni prostor biti objedinjen, a biće uključena i Crna Gora.

Zgrada se pravi po posebnom režimu bezbednosti, a na međunarodnom konkursu pobedio je domaći konzorcijum.

"Predstavljamo energetski efikasnu i pametnu zgradu i maksimalno sa svim sistemima, preko 40 vrsta instalacija i centrima za bezbednost, posebnim centrima za nadzor i upravljanje svih vrsta instalacija i predstavlja jedan od najpametnijih objekata koji se gradi u ovom delu Evrope", rekao je Radomir Lalić iz preduzeća "Mašinoprojekt Copring".

Ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić u razgovoru sa direktorima iz aviosaobraćaja u obilasku tog gradilišta naveo je da sudbina avioprevoza i naše nacionalne kompanije, kao i njihov opstanak u tržišnim uslovima, posle usvajanja sporazuma o otvorenom nebu, zavise od dogovora o zajedničkoj strategiji svih odgovornih u aviosaobraćaju.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.