Srbija dobila novu Vladu!

Izvor: Mondo, 11.Avg.2016, 17:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija dobila novu Vladu!

Srbija je danas dobila novu vladu na čijem čelu je premijer Aleksandar Vučić. Za novu Vladu Srbije glasalo je 163 poslanika, a protiv 62. Ministri položili zakletvu.

Nova vlada imaće 19 ministara. Za novi kabinet Aleksandra Vučića, sa 16 ministarstava i tri ministra bez portfelja, glasalo je 163 poslanika, protiv je bilo 62, uzdržanih nije bilo, dok su 24 poslanika bila odsutna.

Ukupno je glasanju pristupilo 225 poslanika.

Nova Vlada >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << Srbije je osma vlada od demokratskih promena 2000. godine.

Foto: MONDO

Vladu će predvoditi SNS, tri ministarske funkcije zauzeće koalicioni partneri iz SPS, dok će u vladi biti i nestranačke ličnosti. U novoj vladi koju je predložio mandatar Aleksandar Vučić biće osam novih ministara u odnosu na prethodnu, dok će šest ministara iz prethodnog sastava ostati bez te funkcije.

Mandat vlade počeo je da teče od polaganja zakletve pred Narodnom skupštinom, koja glasi:

"Zaklinjem se na odanost Republici Srbiji i svojom čašću obavezujem da ću poštovati Ustav i zakon, da ću dužnost člana Vlade vršiti savesno, odgovorno i predano i biti posvećen očuvanju Kosova i Metohije unutar Republike Srbije".

Ceremonija polaganja zakletve održana je nešto posle 19 sati.

Posle položene zakletve, predsednik i članovi Vlade potpisali su tekst zakletve i predali ga predsedniku Narodne skupštine.

Skupština Srbije odlučivala je o izboru Vlade u celini, javno, prozivkom. Vlada je izabrana većinom glasova od ukupnog broja narodnih poslanika.

U Vučićevom kabinetu će biti prvi potpredsednik i ministar spoljnih poslova biti Ivica Dačić, potpredsednik i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, potpredsednica i ministarka građevine Zorana Mihajlović i potpredsednik i ministar trgovine Rasim Ljajić.

U novoj vladi Aleksandra Vučića ministar finansija biće Dušan Vujović, ministar privrede Goran Knežević, ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, ministar rudarstva Aleksandar Antić, ministarka pravde Nela Kuburović, ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić, ministar odbrane Zoran Đorđević, ministar prosvete Mladen Šarčević, ministar zdravlja Zlatibor Lončar, ministar rada Aleksandar Vulin, ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević.

Ministri bez portfelja biće Jadranka Joksimović, Slavica Đukic-Dejanović i Milan Krkobabić.

Mandatar Aleksandar Vučić obećao je na kraju rasprave građanima da će valda raditi marljivo, pošteno,odgovorno i u interesu građana.

On je kazao da će vlada ujutru u 6.30 imati prvu sednicu.

"Ne znam da li će biti promena u vladi u budcnosti, to nije ništa strašno i u najboljim timovima se ljudi menjaju, ali važno je da dok radimo zajedno, dok smo u nemanjinoj 11, radimo pošteno, odgovorno i u interesu građana Srbije. Građani mogu da ocekuju pozrtvovanost i marljivost", rekao je Vučić..

On je odgovarajući na kritike poslanika opozicije, rekao da je njegov "jedini greh" bio što se trudio da svima odgovori na kritike i pitanja.

"Ja nisam kukavica da se krijem, ja smem da vam kažem šta imam, e to je čast i obraz. Ne plašim vas se jer sam pošten i nemam dugova i brat mi nije kupio ni jedan restoran i nikad nikog nisam podmitio niti je mene ko podmitio. Diktator sam samo zato što sam se drznuo da odgovaram i jer vaše neistine ne mogu da prođu bez mog odgovora", rekao je Vučić.

On je zahvalio sojim poslanicima većine, što su se borili, bili dostajanstveni i nisu napustili sednicu i što nisu koristili "lažne argumente", a "istrpeli ono što nije istina".

Sednica je počela u utorak, 9. avgusta kada je mandatar Vučić izlagao ekspoze skoro šest sati. Ekspoze ima 260 strana, a Vučić je to sažeo u 68 strana koje je delom pročitao, a delom prepričao.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SRBIJA JE DOBILA NOVU VLADU: Novi stari premijer Vučić, a ovo su njegovi ministri

Izvor: Kurir, 11.Avg.2016

...Sednica je počela u utorak, 9 avgusta kada je mandatar Vučić izlagao ekspoze skoro šest sati Ekspoze ima 260 strana, a Vučić je to sažeo u 68 strana koje je delom pročitao, a delom prepričao..Vlada je izabrana većinom glasova od ukupnog broja narodnih poslanika Nakon glasanja, uslediće...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.