Srbija dobijala šamare, ne obaraju, ali su ponižavajući

Izvor: B92, 20.Apr.2017, 19:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Srbija dobijala šamare, ne obaraju, ali su ponižavajući"

Vršilac dužnosti zaštitnika građana Miloš Janković kaže za N1, da je pitanje Savamale sramota za Srbiju, jer je taj slučaj mogao lako da bude rešen.

On je istakao da se umesto toga već godinu dana postavlja pitanje šta sve državni organi nisu uradili od momenta rušenja do danas.

Janković kaže da je Srbija dobijala šamare međunarodnih institucija zbog nelegalnog rušenja objekata u Hercegovačkoj ulici u beogradskoj četvrti Savamala, koje se desilo u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << aprilu prošle godine.

“To nisu šamari koji obaraju s nogu, ali su ponižavajući. Mislim da srpsko društvo mora da smogne snagu da odgovori na elementarna pitanja. Savamala sama po sebi je mogla da bude nešto što se desilo, na šta je država reagovala, pa da očekujemo da se tako nešto više neće desiti. Ali više nije problem šta se desilo, već šta se sve nije desilo od momenta rušenja do danas”, ističe on.

On je dodao i da je institucija zaštitnika građana bila suočena sa izazovom posle ostavke Saše Jankovića, i da su se potrudili da se taj tranzicioni period ne oseti puno po pitanju zaštite prava građana.

“Uspeli da održimo instituciju. Mnogi su mislili da će nestatati, radili smo pod pritiskom, iako su mnogi sukobi bili lične prirode, sve je to imalo velike posledice po našu instituciju. Samim tim što on (Saša Janković) više nije u toj instituciji, izbijen je argument da je određena ličnost kriva što vrši kontrolu zakonitosti”, navodi Miloš Janković i ističe da je problem što određeni nosioci državnih funkcija ne razumeju koja je stvarna svrha zaštitnika građana – a to je upravo kontrolna delatnost.

Kada je reč o plati zaštitnika građana, Janković podseća da je ona utvrđena zakonom i da je u nivou sudija Ustavnog suda, te da je zbog primanja zaštitnika bila pokrenuta hajka, dok Ustavni sud niko pominjao nije.

“Na vama je da sudite zašto su problem jedne, a ne druge plate”, poručio je on.

Janković je upozorio i da je Srbija u čorsokaku, što je, kako kaže, posledica velike podele u društvu. Kaže da je nedavno preko Tvitera dobio poruku da je “vođa legla drugosrbijanskog soroševskog ekstremizima”. Iako, kako kaže, niti živi u leglu, niti je Sorošev plaćenik, a kamoli ekstremista, najviše mu je zasmetala reč “drugosrbijanski”.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.