Srbija će se više uključivati u multilateralne projekte

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Nov.2018, 16:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija će se više uključivati u multilateralne projekte

U organizaciji Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, danas je u Beogradu održan sastanak ministara kulture zemalja članica Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju - BSEK (Black Sea Economic Cooperation - BSEC), kojim je predsedavao ministar Vladan Vukosavljević.

"Interkulturni dijalog koji naše zemlje vode kroz format saradnje u okviru Radne grupe za kulturu BSEK-a, doprinosi i boljem razumevanju kako pojedinačnih kultura tako i celog regiona. Zajedničkim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << projektima u oblasti kulture i umetnosti, uspostavlja se međusobno poverenje i grade trajne veze, a kultura postaje jako oružje u borbi za izgradnju inkluzivnog društva u Crnomorskom regionu koje prihvata sve naše raznolikosti", rekao je Vukosavljević na početku sastanka.

On je naglasio i da je Srbija kao koordinator Radne grupe za kulturu realizovala nekoliko aktivnosti u kojima je učestvovalo više zemalja BSEK-a i inicirala nove projekte saradnje.

"U okviru Festivala arheološkog filma u Beogradu, kao i Festivala evropskog filma na Paliću organizovan je poseban prateći program posvećen filmovima i autorima Crnomorskog regiona. Nastavljen je projekat posvećen zajedničkoj ediciji velikana književnosti, ali i inicirane teme u vezi sa zajedničkom promocijom kulturnog nasleđa u Regionu BSEK-a, kao što su Kulturne rute Vizantije", rekao je Vukosavljević.

Vukosavljević je u izjavi za Tanjug istakao da je na sastanku postignut visok stepen saglasnosti o dodatnoj multilateralnoj saradnji.

"Ovde je reč o složenijim procesima multilateralne saradnje, gde bi projekti iz oblasti kulture obuhvatili četiri, pet, šest zemalja u vrlo složenoj organizaciji i strukturi. Potvrdilo se da kultura i kulturna diplomatija i prikazivanje kulturnog nasleđa kroz kulturne rute dobijaju na sve većem značaju i u regionu Balkana, ali u crnomorskom regionu i čitavoj Evropi", istakao je Vukosavljević.

Na sastanku je bilo reči o projektima kulturnog povezivanja crnomorskog regiona koje zemlje nameravaju da sprovode narednih godina.

"Srbija je predložila vizantijsku kulturnu rutu, što je prihvaćeno. Predlog iz Gruzije je Filharmonija mladih koja bi bila sastavljena od mladih muzičara iz svih zemalja članica pomenute organizacije", rekao je ministar.

Vukosavljević je naglasio da će se Srbija sve više uključivati u međunarodne kulturne rute i u projekte iz oblasti savremenog stvaralaštva na multilateralnom nivou.

"Ovo je bio vrlo važan događaj i očekuje nas dosta posla u vezi s tim, a rezultati će biti važni i korisni za prikazivanje srpske kulture i nasleđa. Uspešan skup, dobri planovi i dosta posla ispred nas", podvukao je Vukosavljević.

U okviru ministarskog sastanka potpisan je i zajednički dokument koji se odnosi na prioritete i ciljeve regionalne saradnje u oblasti kulture - Beogradska deklaracija.

Tim činom zaokružen je dvogodišnji mandat predsedavanja Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Ministarskom sastanku prethodio je bilateralni sastanak ministra Vukosavljevića sa zamenikom ministra kulture i turizma Turske Omerom Arisojijem, tokom kojeg su razgovarali o mogućnostima proširenja saradnje između dve zemlje.

Organizacija za crnomorsku ekonomsku saradnju (BSEC) postoji od 1992. godine, sa sedištem u Istanbulu.

Stalne države članice su Albanija, Azerbejdžan, Bugarska, Grčka, Gruzija, Jermenija, Moldavija, Rumunija, Ruska Federacija, Turska, Ukrajina i Srbija, a u njihovom radu prisutne su i zemlje posmatrači kao i zemlje partneri u sektorskom dijalogu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.