Srbi u Ranilugu nisu mogli da podignu dinarska primanja

Izvor: B92, 27.Feb.2024, 15:57

Srbi u Ranilugu nisu mogli da podignu dinarska primanja

Srbi koji žive u opštini Ranilug na KiM i koji iz budžeta Srbije dobijaju primanja u dinarima, nisu mogli danas da podignu primanja u pošti u toj opštini.

Oko stotinak Srba bilo je jutros ispred pošte u Ranilugu, ali nisu mogli da podignu primanja u dinarima.

Prema uredbi centralne banke u Prištini koja je 1. februara stupila na snagu, jedina valuta dozvoljena za gotovinska plaćanja na KiM je evro, što znači zabranu upotrebe dinara, pri čemu je Priština od >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 1. februara u nekoliko navrata sprečila dostavljanje dinara na KiM, zbog čega dinara nema ili su isplate ograničene.

Nakon stupanja na snagu te odluke, Srbi iz Kosovskog pomoravlja primorani su da za svoje plate, penzije i socijalna davanja putuju do Bujanovca iili Vranja, što iziskuje dodatne troškove i višesatno zadržavanje na administrativnim prelazima, prenosi RTV Puls.

''Kao što vidite, u Pošti u Ranilugu nema novca i nema nade da se može podići. Mi ne možemo da opstanemo, ne možemo svoju decu da prehranimo'', rekao je jedan od onih koji su čekali da podignu novac, Ivica Kitanović.

Među onima koji nisu podigli novac bila je i Zorica Tomić, majka troje dece iz Raniluga, koja živi od socijalne pomoći i dečjeg dodatka.

''Teško se snalazimo. Moramo po novac da idemo u Bujanovac i Vranje, čekamo i po dva sata, decu moramo da povedemo, sve nas to košta više od dve hiljade dinara'', rekla je Zorica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.