Izvor: B92, 04.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbi osuđeni za ratne zločine

Zadar -- Županijski sud u Zadru danas osudio dva Srbina zbog ratnih zločina nad civilima kod Benkovca 1992. godine.

Osuđeni su proglašeni krivim jer su 1992. počinili ratni zločin nad civilima u mestu Korlat kod Benkovca, gde su mučili više meštana hrvatske nacionalnosti, pri čemu je jedan od njih ubijen. Sud je odsustvu osudio Stevana Macakanju, Srbina iz Benkovca, na 20 godina zatvora, a Željka Martića na pet godina zatvora.

Dvojica optuženih za isto delo, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Branko Kužet i Željko Cupać, oslobođeni su optužbe.

U prva dva suđenja Vrhovni sud je ukidao presude zbog različitih nedostataka, ali je Županijski sud u Zadru i treći put, na osnovu izjava svedoka i drugih dokaza, osudio Macakanju na 20 godina zatvora.

Željku Martiću je u trećem suđenju kazna smanjena sa 20 na pet godina zatvora, a Branku Kužetu i Željku Cupaću je ukinuta prethodno dosuđena petnaestogodišnja zatvorska kazna.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.