Izvor: Southeast European Times, 05.Avg.2009, 23:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbi obeležavaju godišnjicu operacije Oluja

05/08/2009

BEOGRAD, Srbija -- I u Srbiji i u Republici Srpskoj, u Bosni i Hercegovini, Srbi obeležavaju 14. godišnjicu Operacije oluja, ofanzive Hrvatske vojske u kojoj su poginule stotine srpskih civila. Predsednik Boris Tadić prisustvovao je komemorativnoj službi u utorak (4. avgust) u Crkvi Svetog Marka u Beogradu. Srpske opozicione stranke osudile su ofanzivu i traže da državne institucije i međunarodne organizacije insistiraju da Hrvatska osigura bezbedan povratak izbeglica. >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << Otprilike 200.000 srpskih civila koji žive u Hrvatskoj pobeglo je u Srbiju tražeći utočište zbog te operacije. (Tanjug, RTS, B92, RTRS - 04/08/09)

090805-WMI-001-ENG

Podignuta optužnica protiv osumnjičenog za ubistvo bivšeg šefa policije BiH

SARAJEVO, Bosna i Hercegovina (BiH) -- Tužioci su u ponedeljak (3. avgust) podigli optužnicu protiv Đorđa Ždrale za ubistvo bivšeg šefa policije Republike Srpske (RS) Ljubiše "Mauzera" Savića u junu 2000. godine. Ždrala je uhapšen u Nemačkoj u januaru i prebačen u BiH u februaru. Savić je pre devet godina ubijen iz vatrenog oružja u gradu Bijeljini. Tokom sukoba 1992-1995 komandovao je srpskom paravojnom grupom pod nazivom Panteri. On je postao šef policije RS po okončanju borbi.

U međuvremenu u utorak, Interpol je saopštio da je izdao nalog za hapšenje bivšeg mudžahedinskog borca Karaja Kamela bin Alija, takođe poznatog kao Abu Hamza, koji je pobegao iz zatvora u Zenici u BiH 27. jula. Hamza, koji je služio kaznu za ubistvo i druga krivična dela, nije se vratio u taj objekat onako kako je planirano, posle njegovog sedmodnevnog otpusta. On je na listi ljudi koji predstavljaju pretnju po nacionalnu bezbednost zbog, kako se sumnja, povezanosti sa terorističkim organizacijama. (Srna, Pincom.info, RTRS, Sarajevo.x-com, B92, MIA - 04/08/09)

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.