Izvor: Southeast European Times, 06.Avg.2008, 04:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbi obeležavaju godišnjicu Operacije oluja

05/08/2008

BEOGRAD, Srbija -- Više stotina ljudi okupilo se u ponedeljak (4. avgust) na komemorativnoj službi u Beogradu povodom 13. godišnjice Operacije oluja, ofanzive Hrvatske vojske u kojoj je poginulo više stotina srpskih civila. Demonstranti su potom otišli do hrvatske ambasade gde su održali protestni skup. Vojna operacija koja je počela 4. avgusta 1995. završena je eliminisanjem samoproklamovane Republike Srpske Krajine, koja je zauzimala otprilike trećinu teritorije Hrvatske. >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << Takođe je predstavljala kraj rata u Hrvatskoj 1991-1995. Otprilike 200.000 srpskih civila koji su živeli u Hrvatskoj otišlo je u izbeglištvo u Srbiju.

U međuvremenu, predsednik Nacionalnog veća Srbije za odnose sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić u ponedeljak je pozvao sve izbeglice koje su ostale u Srbiji godinama posle okončanja borbi da se vrate u svoje matične zemlje. On kaže da ne može da dođe do pomirenja u regionu pre rešavanja izbegličkog pitanja. (AFP, Javno, HRT, HINA, AP, B92, Beta - 04/08/08; Beta - 03/08/08)

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.