Srbi na Kosovu i dalje nedostupni

Izvor: RTS, 28.Apr.2010, 18:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbi na Kosovu i dalje nedostupni

Srbija svim sredstvima pokušava da pomogne Srbima na Kosmetu koji su već šesti dan bez signala. Šefu Unmika ministarka Matić uputila zahtev za pomoć, a ministar Jeremić najavio intezivne diplomatske aktivnosti.

Gotovo 100 hiljada Srba iz Centralnog Kosova, Kosovskog Pomoravlja i Metohije već šesti dan je bez signala srpskih operatera mobilne telefonije.

Načelnik Kosovsko-pomoravskog okruga Dragan Nikolić rekao je FoNetu da postoji način da se Srbima iz četiri >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << opštine obezbedi signal mobilne telefonije, tako što bi se stub za mobilnu telefoniju postavio uz administrtivnu liniju sa Kosovom i Metohijom.

Nikolić je objasnio da je procena stručnjaka da bi stub za mobilnu telefoniju trebalo postaviti tik uz administrtivnu liniju sa Kosovom i Metohijom, pored magistralnog puta Preševo - Gnjilane.

"Na taj način bi se signalom 064 "pokrilo" čitavo Pomoravlje, ocenio je Nikolić.

"Uputio sam dopis direktoru logistike Telekoma Dejanu Nikoliću u kome sam ga obavestio o ovome", rekao je Nikolić.

U dopisu su i svi tehnički pokazatelji za postavljenje ovakvog stuba, koji bi bio i bezbedan, jer bi bio na području centralne Srbije, dodao je on i istakao da sada sve zavisi od Telekoma Srbije.

Jedino stanovnici Štrpca i Osojana imaju signal 064 mobilne telefonije, pošto su, kako kaže direktor Pošte Ranđel Nojkić, radnici Telekoma najverovatnije spojili presečene kablove.

Ministarka za telekomunikacije i informaciono društvo Jasna Matić obratila se šefu UNMIK-a Lambertu Zanijeru sa zahtevom da zaustavi dalje delovanje nelegalnog regulatornog organa Kosova i Metohije u sektoru telekomunikacija, saopštilo je to Ministarstvo.

''Neophodno je da se zaustavi delovanje nelegalnog regulatornog organa etničkih albanskih vlasti na Kosovu koji deluju u suprotnosti sa Rezolucijom SB UN 1244, kao i da se uspostavi vlast UNMIK-a u sektoru telekomunikacija na Kosovu i Metohiji'', navodi se u saopštenju.

Ministarstvo je tražilo da Zanijeri obavi potrebne konsulatcije sa svim stranama na Kosovu i Metohiji kako bi se uspostavila telekomunikaciona vlast UNMIK-a i održala statusno neutralna primena zakona u ovoj srpskoj pokrajini, a kako je i predviđeno Rezolucijom 1244 SB UN.

U saopštenju se podseća da je resorno ministarstvo juče zatražilo od Međunarodne unije za telekomunikacije da reaguje povodom bespravnog uklanjanja i rušenja baznih stanica ''Telekoma Srbija'' i ''Telenora'' na Kosovu i doprinese u ostvarivanju osnovnih ljudskih prava građana Srbije koji žive na tom prostoru.

Ministarstvo je tražilo da ta međunarodna institucija omogući da se bazne stanice koje su srušene hitno ponovo izgrade, navodi se u saopštenju.

Diplomatskim aktivnostima do uspostvljanja signala

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić rekao je da se radi na ponovnom uspostavljanju signala srpskih telefonskih operatera na delu Kosova gde žive Srbi i da se paralelno s tim odvijaju i diplomatske aktivnosti kako bi se rešio taj problem.

"U nekim delovima Kosova signal je obnovljen i mislim da će biti isto i na ostatku teritorije", rekao je Jeremić, dodavši da to ne bi bilo moguće bez intenzivnih diplomatskih napora.

Jeremić je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa šefom italijanske diplomatije Frankom Fratinijem upozorio da sadašnja situacija nije održiva i da se mora promeniti.

"Telekom Srbije mora ponovo dobiti priliku da spoji naše građane", rekao je ministar.

Fratini je napomenuo da u ovako osetljivoj situaciji svaki potez mora biti dobro promišljen i ocenio da treba hitno sprovesti tehnička rešenja kako problem ne bi eskalirao, a ne praviti od toga političko pitanje.

On je apelovao na obe strane da pokažu razuman pristup u ovoj situaciji, pošto prekid telefonskog saobraćaja stvara velike smetnje u svakodnevnom životu Srba na Kosovu.

"Ne sme biti nepromišljenih poteza o kojima se prethodno strane nisu konsultovale", rekao je šef italijanske diplomatije.

Komentarišući spekulacije da su privremene vlasti u Prištini blokirale srpske operatere zbog toga što nisu uspele da dobiju pozivni broj, Jeremić je odgovorio da kada je reč o pozivnom broju "tu nema nikakvog kompromisa".

"Kosovo ne može imati pozivni broj, jer je to privilegija rezervisana za države", naglasio je Jeremić i dodao da to pitanje ne sme uticati na svakodnevni život građana u pokrajini.

"Građani ne smeju biti taoci neuspeha privremenih vlasti u Prištini u međunarodnoj areni", naglasio je Jeremić.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.