Sramotno ponašanje Zaštitnika građana

Izvor: Telegraf.rs, 29.Sep.2014, 18:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sramotno ponašanje Zaštitnika građana

Zaštitnik građana Republike Srbije ima cilj da štiti naša prava kontrolišući rad organa vlasti. Stoga ne postoji nijedan razlog zbog čega ombudsman i u slučaju pretučenog Andreja Vučića ne reaguje automatski

Dve činjenice obeležiće prvu Paradu ponosa – da niko od učesnika nije povređen i da je jedan od građana surovo pretučen od strane žandarmerije.

Video snimak koji se pojavio najbolje govori o surovosti pripadnika žandarmerije i težini >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << povreda. Povređeni građanin je Andrej Vučić, brat premijera Srbije Aleksandra Vučića, a sa njim su pretučeni i pripadnici obezbeđenja. Ključna reč je da je žrtva bio građanin, i zato se otvara pitanje zašto kancelarija za zaštitu građana nije odmah reagovala?

Kako prenosi portal “Srbija danas“, zaštitnik građana Saša Janković izjavio je danas da brat premijera Srbije Andrej Vučić, koji je juče pretučen u incidentu sa Žandarmerijom na Paradi ponosa, može da mu se obrati ukoliko smatra da su mu ugrožena prava. Može, a ne mora.

Printskrin: Youtube/N1

Ova izjava bi prosečnom čitaocu izgledala prilično ironično, kada se zna da su svi mediji objavili video snimak na kome se jasno vidi kako Vučić dobija batine, pada na pod i nastavlja da trpi udarce grupe pripadnika Žandarmerije.

Zaštitnik građana Republike Srbije ima cilj da štiti naša prava kontrolišući rad organa vlasti. Stoga ne postoji nijedan razlog zbog čega ombdusman i u ovom slučaju ne reaguje automatski, a ne da čeka poziv. Saša Janković je izjavio da „Ukoliko smatrate da su organi vlasti prema Vama postupili nesavesno, samovoljno ili na neki drugi način povredili Vaše dostojanstvo- na pravom ste mestu“.

Andreju Vučiću je povređeno mnogo više od dostojanstva, a red je da nadležni reaguju. S obzirom da je gospodin Janković državni činovnik koji prima platu iz državnog budžeta, i to sumu koja je toliko visoka da je bila predmet spekulacije u medijima, da dokaže da je istu i zaradio. Ali čini se da je Andreja Vučića jedino branio pripadnik obezbeđenja, koji je takođe dobio batine.

Foto: S. Pikula

Kao društvo, opravdano se bavimo pitanjima nasilja prema novinarima, taksistima, GSP vozačima, pripadnicima LGBT populacije i nadležne institucije se utrkuju koja će prva reagovati i pokazati da smo kao društvo odgovorni i da nećemo trpeti nikakvu vrstu nasilja prema svojim građanima. I ono što je Ustavom određeno – da su prava svakog građanina podjednako bitna, tako da ispada da u ovom slučaju, žrtva svoja prava mora sama da traži. I to od Zaštitnika prava građana.

Javnost i dalje bruji brutalnom prebijanju nemačkog LGBT aktiviste, koje svi osuđujemo a koje je tada najoštrije osudio i zaštitnik građana Saša Janković, koji je istakao da Srbija mora biti sigurna za sve koji borave u njoj, a da su organi javne vlasti dužni da obezbede poštovanje prava svih. Zbog toga se nameće prost zaključak, da gospodin Janković ne tretira sve građane podjednako, što je direktno kršenje Ustava Srbije, a da samim tim što brat premijera Srbije nije želeo poseban tretman, ne znači da je zaslužio da nema baš nikakav.

(Telegraf.rs / srbijadanas.com)

Nastavak na Telegraf.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.