Sprema se novi rat? Preti im udar iznutra

Izvor: B92, 25.Apr.2023, 11:25

Sprema se novi rat? "Preti im udar iznutra"

Nakon što je u Sudanu izbio rat između dvojice vodećih sudanskih generala, postavlja se pitanje hoće li Čad biti sledeća krizna tačka afričkog kontinenta.

Da je situacija izuzetno nestabilna pokazao je vladin masakr demonstranata prošlog oktobra, kada je vojska, prema podacima Odbora za ljudska prava Čada, ubila najmanje 128 osoba.

Jedan zapadni diplomata koji je želeo da ostane anoniman rekao je za Vašington post da ovoj zemlji preti udar iznutra, a ne samo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << spolja, od pobunjeničkih grupa s druge strane granice, u Libiji, Sudanu i Afričkoj Republici.

"Imaju hiljadu razloga za zabrinutost", smatra i drugi zapadni diplomata, osvrćući se na domaće i strane neprijatelje čadske vojne vlade.

Pobunjeničke grupe iz regiona povezane su s ruskom plaćeničkom grupom Vagner, kojoj je već godinama zadatak da širi ruski uticaj po afričkim zemljama, piše Vašington post.

Vagner je u tome bio uspešan, zbog čega se veruje da je uspostavio uporišta u osam od 13 ciljnih afričkih zemalja. Pogotovo je aktivan u Čadu.

Prema dokumentima koji su dospeli u javnost putem društvene platforme Discord, mladih stanovnici Čada, zemlje podeljene po plemenskim zajednicama, putovali su prethodnih meseci u SAR na "obuku" kod Rusa.

Rusija u Africi, kako piše Vašington post, koristi poljuljane vlade, nudi pomoć, a onda održava režime na vlasti. Zauzvrat je dobila pristup prirodnim bogatstvima Afrike poput zlata, minerala i energenata.

Pročitajte još:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.