Sprej za nos sprečiće parove da se svađaju

Izvor: Vesti-online.com, 14.Avg.2012, 20:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sprej za nos sprečiće parove da se svađaju

Rešenje za parove koji se često svađaju pronašli su naučnici sa univerziteta u Zürichu. Naime, oni su kreirali sprej za nos čiji je glavni sastojak oksitocin, poznatiji kao hormon sreće i ljubavi.

Ako ga udišu žene, učiniće ih mnogo prijateljskije raspoloženima, dok će kod muškaraca izazvati saosećajnost.

  Žene koje su udahnule hormon oksitocin bile su više prijateljski nastrojene i imale su manje zahteva, dok su muškarci bili pozitivniji i više >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << uključeni u razgovor  

Istraživanje je pokušalo da istraži uticaj hormona na autonomni nervni sistem za vreme svađa. Učestvovalo je 47 parova između 20 i 50 godina koji su bili venčani ili su živeli zajedno neko duže vreme. Dok su ih snimale kamere svađali su se o jednoj temi "po izboru" i to kad su udahnuli sprej sa oksitocinom.

 

U 45 minuta svađanja u sobi snimale su ih kamere, a svako malo morali su da daju uzorak pljuvačke, kako bi naučnici pratili rad njihovog nervnog sistema i nivoa hormona.

 

Žene koje su udahnule hormon bile su mnogo više prijateljski nastrojene i imale su manje zahteva, dok su muškarci bili pozitivniji i više uključeni u razgovor. Zanimljivo, aktivnost nervnog sistema kod žena je pala a kod muškaraca je porasla.

 

Inače, "droga" za nežnost, oksitocin, proizvodi se prirodnim putem u telu za vreme seksa, kod izrazite seksualne privlačnosti, kao i tokom porođaja, podstičući na stvaranje mleka u dojkama.

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Sprej za nos sprečiće parove da se svađaju

Izvor: Vesti-online.com, 14.Avg.2012

Rešenje za parove koji se često svađaju pronašli su naučnici sa univerziteta u Zürichu. Naime, oni su kreirali sprej za nos čiji je glavni sastojak oksitocin, poznatiji kao hormon sreće i ljubavi...Ako ga udišu žene, učiniće ih mnogo prijateljskije raspoloženima, dok će kod muškaraca izazvati...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.