Sporni južni krajevi Mađarske

Izvor: RTS, 28.Nov.2011, 21:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sporni "južni krajevi" Mađarske

Udruženje "Racija 1942" traži da se Mađarskoj uputi protest zbog toga što je deo Vojvodine na jednoj manifestaciji u Budimpešti nazvan "južnim krajevima" Mađarske.

Memorijalno društvo "Racija 1942" zatražilo je od ministra spoljnih poslova Vuka Jeremića da Mađarskoj uputi protest zbog toga što je deo Vojvodine na jednoj manifestaciji u Budimpešti nazvan "južnim krajevima" Mađarske.

U otvorenom pismu Jeremiću, to društvo navodi da su programi na manifestaciji >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << imali zvaničan naziv "Golgota Mađara u Južnim krajevima 1944-45", pod kojim je od 25. do 27. novembra u Parlamentu Mađarske održana komemorativna konferencija u spomen na mađarske žrtve komunističkog režima u Vojvodini krajem Drugog svetskog rata.

"Racija 1942" iz Čuruga traži da se mađarskoj vladi uputi protest zbog toga što je delu Vojvodine dato ime "Južni krajevi/Delvidek".

Napominjući da Vojvodinu tako nazivaju mađarski revizionisti, nezadovoljni rezultatima Versajskog mira zaključenog posle Prvog svetskog rata kojim je ukinuta iluzija o stvaranju "Velike Mađarske, društvo "Racija 1942" ističe da je, kao posledica revizioničke politike Mikloša Hortija, 1941. godine okupirana Bačka, a potom nastao masovni progon i ubijanje srpskog stanovništva.

Memorijalno društvo "Racija 1942" navodi i da na komemorativnim manifestacijama u Mađarskoj, prema izveštajima agencija, nije bilo reči o velikom broju ubijenih i proteranih Srba prilikom Hortijevog zauzimanja Bačke i u godinama okupacije, a posebno o hiljadama nevinih žrtava Racije 1942. godine.

Na komemorativnoj konferenciji u Budimpešti, organizovanoj u čast žrtava odmazde protiv vojvođanskih Mađara 1944/45, učestvovali su i potpredsednik Skupštine Vojvodine Branimir Mitrović, ambasador Srbije u Budimpešti Dejan Šahović i predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.