Izvor: RTS, 01.Avg.2009, 16:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sporazum o saradnji Srbije i Iraka

Ministri odbrane Srbije i Iraka Dragan Šutanovac i Abdul Kader Džasim potpisali u Bagdadu Sporazum o saradnji u oblasti odbrane. Sporazumom regulisana prodaja naoružanja i vojne opreme Iraku i obuka iračkih vojnika u Srbiji. Potrebno proširiti saradnju i na oblast privrede, smatra Šutanovac.

Sporazumumom o saradnji u oblasti odbrane, koji su u Bagdadu potpisali ministri Srbije i Iraka Dragan Šutanovac i Abdul Kader Džasim, predviđeno je regulisanje prodaje naurožanja >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i vojne opreme iz Srbije Iraku, kao i obuka iračkih vojnika u Srbiji.

Šutanovac, koji je na čelu srpske vojno-privredne delegacije boravio u dvodnevnoj poseti Iraku, rekao je agenciji Beta, da je taj sporazum dobra osnova za dalju saradnju, kao i da ima uslova da Srbija, pored naoružanja i vojne opreme, ponudi Iraku i druge usluge.

"Irak ulaže velike napore u izgradnju svojih bezbednosnih struktura, uključujući vojsku i policiju", rekao je Šutanovac posle susreta sa iračkim ministrom odbrane u Bagdadu i dodao da "naš sistem odbrane može da pruži obuku i eventualne vežbe iračkim snagama bezbednosti".

Ministar odbrane Srbije je rekao i da je iračkom ministru odbrane ponudio da se irački pitomci školuju na Vojnoj akademiji u Beogradu.

Srpska odbrambena industrija prošle godine sklopila je sa Irakom izvozni posao vredan 235 miliona dolara. Ugovor je predviđao prodaju pešadijskog naoružanja, oko 17.000 pištolja, zatim minobacača i veću količinu različite municije.

Osim toga, domaće fabrike za Irak su proizvele i uniforme, šlemove kao i zaštitnu balističku opremu.

Pančevačka fabrika Utva sklopila je posao koji predviđa izradu 20 školskih aviona za osnovnu obuku "Lasta 95", za potrebe vazduhoplovstva Vojske Iraka.

Saradnju proširiti i na oblast privrede 

Šutanovac je ocenio da je saradnja Srbije i Iraka u oblasti odbrane "na najvišem nivou", ali je naveo da ju je potrebno proširiti i na oblast privrede.

Ministar je rekao da je iračkoj strani ponuđena saradnja u oblasti poljoprivrede, pre svega prodaje srpskih poljoprivrednih proizvoda u Iraku, i obnove infrastrukture u toj zemlji.

"Irak čeka velika rekonstrukcija. Postoji veliki broj preduzeća iz Srbije koja su učestvovala u izgradnji infrastrukture u Iraku i koja i dan danas imaju projekte sa kojima mogu mnogo brže da obnove oštećene objekte", rekao je Šutanovac.

Šutanovac je rekao da je iračka strana pokazala veliko interesovanje za proširenje saradnje, kao i da je ubeđen da će srpska privreda naći mesto na tržištu Iraka.

"Pored Ministarstva odbrane imali smo razgovore i sa premijerom Iraka Nurijem Al Malikijem i predstavnicima ministarstava trgovine i energetike", rekao je Šutanovac, koji je o saradnji oblasti bezbednosti razgovarao i sa ministrom unutrašnjih poslova Iraka Džavadom Al Bolanijem.

Šutanovac je iračkom premijeru i ministrima odbrane i policije poklonio oficirske sablje Vojske Srbije.

Pored Šutanovca u srpskoj-vojno privrednoj delegaciji bili su i generalni direktor Jugoimport SDPR-a Stevan Nikčević i privrednici Zoran Drakulić i Slavenko Slavić.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Šutanovac: Ponudili smo obuku iračkih vojnika u Srbiji

Izvor: Blic, 01.Avg.2009

Ministri odbrane Srbije i Iraka Dragan Šutanovac i Abdul Kader Džasim potpisali su u Bagdadu Sporazum o saradnji u oblasti odbrane kojim je regulisana prodaja naoružanja i vojne opreme iz Srbije Iraku i obuka iračkih vojnika u Srbiji.....Šutanovac, koji je na čelu srpske vojno-privredne delegacije...

Nastavak na Blic...

Šutanovac: Obuka za iračke vojnike

Izvor: B92, 01.Avg.2009

Dragan Šutanovac (FoNet)..Bagdad -- Sporazumom o saradnji koji su potpisali ministri odbrane Srbije i Iraka, Dragan Šutanovac i Abdul Kader Džasim, predviđena je i obuka iračkih vojnika u Srbiji... Šutanovac, koji je na čelu srpske vojno-privredne delegacije boravio u dvodnevnoj poseti Iraku,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.