Sporan i drugi član Ministarstva?

Izvor: B92, 11.Sep.2012, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sporan i drugi član Ministarstva?

Beograd -- Pomoćniku ministra pravde Čedomiru Backoviću Advokatska komora Vojvodine 2005. odbila zahtev za upis u Imenik advokata jer je krivično osuđivan.

U rešenju Advokatske komore Vojvodine od 6. maja 2005, u koje je agencija Beta imala uvid, navodi se da se Backovićev zahtev da bude upisan u Imenik advokata AKV odbija jer "nije dostojan poverenja za bavljenjenje advokaturom". On je naime pravosnažno osuđen na kaznu zatvora od šest meseci, uslovno na dve godine, pred Opštinskim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sudom u Somboru, 27. oktobra 2004.

On je bio osuđen jer je, kako se navodi u presudi, bio učesnik tuče u ugostiteljskom objektu "Dubrava" u rodnom Somboru, 22. aprila 2003, kada je pivskom flašom udario u glavu Ivana Parčetića, koji je na njega nasrnuo i odgrizao mu deo uveta.

Prema uvidu u Rešenje AKV, Backoviću je odbijen upis u Imenik advokata i zbog toga što je na lokalnim izborima u Somboru 2004. godine bio kandidovan za gradonačelnika u ime grupe građana "25.000 evra".

On je tada dao javno obećanje da će se odreći celokupnih neto plata predsednika opštine u iznosu od oko 25.000 evra, u korist jednog od

birača koji će na javnom žrebanju biti izvučen po svom matičnom broju.

Čedomir Backović je agenciji Beta rekao da je "fascinantno" što se ovakvo pitanje postavlja baš u momentu kada je Ministarstvo pravde i

državne uprave "krenulo ozbiljno da uklanja štetne posledice nakaradno postavljenog pravosudnog sistema".

"Istina je da sam 2008. godine upisan u Advokatsku komoru Beograda i istina je da me Advokatska komora Vojvodine nije prihvatila. O motivima njihove odluke ne želim da spekulišem, a iza mišljenja o njihovoj odluci koje sam izneo pre nekoliko godina, stojim i dan-danas", naveo je Backović.

U dopuni zahteva upućenoj na adresu AKV, Backović je 12. aprila 2005. godine napisao da nije podneo zahtev za prijem u "partijsku ćeliju, nego zahtev za upis u Imenik advokata".

On je uslove za upis u taj Imenik i dostojnost poverenja izjednačio s moralno-političkom podobnošću, kao proizvodom i reliktom "komunjarskog komesarsko-kumrovačkog poimanja pravne države".

Backović je za pomoćnika ministra pravde imenovan 24. avgusta ove godine, a u saopštenju iz ministarstva bilo je navedeno da je imenovan u Sektor za evropske integracije i međunarodne projekte. U tom saopštenju bilo je navedeno da je Backović nakon advokatske karijere u Beogradu, primljen u Advokatsku komoru Kalifornije i "sertifikovan kao advokat i savetnik suda od strane Vrhovnog suda Kalifornije, Distriktnog suda SAD i Apelacionog suda SAD".

Backović je tako postao drugi "sporni" funkcioner Ministarstva pravde. Pre njega, kao problematičan ispostavio se izbor šefa kabineta ministra pravde, Dejana Carevića, zbog koga je SPO protestovao tvrdeći da je bio radnik DB 1999, kada je bilo mnogo političkih ubistava.

SPO je u svom saopštenju naveo da je Carević bio radnik Državne bezbednosti u vreme političkih ubistava i državnog terora i to u Šestom odeljenju koje je osnovano 1999. godine, a šef mu je bio Ratko Romić, "nesporni učesnik u organizaciji ubistva Slavka Ćuruvije, atentata u Budvi i verovatno i svih drugih političkih zločina DB počinjenih 1999. i 2000. godine".

"U Šesto odeljenje regrutovana su petorica najpouzdanijih radnika DB i sedmorica probranih pripadnika Legijinih crvenih beretki", navedeno je u saopštenju.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nedostojan za advokata, dobar za Ministarstvo

Izvor: Mondo, 11.Sep.2012

Pomoćniku ministra pravde Čedomiru Backoviću Advokatska komora Vojvodine 2005. godine odbila je zahtev za upis u Imenik advokata...Komora je tada ocenila da "nije dostojan" da obavlja advokatsku dužnost, a to je i on danas potvrdio agenciji Beta, uz opasku da i danas stoji iza mišljenja da je takva...

Nastavak na Mondo...

Pomoćnik ministra pravde osuđivan zbog kafanske tuče

Izvor: NoviMagazin.rs, 11.Sep.2012

Pomoćnik ministra pravde Čedomir Backović nije mogao da se upiše u Imenik advokata, jer je pre nekoliko godina osuđen zbog učešća u kafanskoj tuči.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Pomoćnik ministra pravde osuđivan zbog tuče flašom u kafani

Izvor: Vesti-online.com, 11.Sep.2012

Pomoćniku ministra pravde Čedomiru Backoviću Advokatska komora Vojvodine (AKV) 2005. godine odbila je zahtev za upis u Imenik advokata i ocenila da je "nije dostojan" da obavlja advokatsku dužnost, a to je i on sam danas potvrdio...Čedomir Backović tvrdi da se branio u kafani  ..Backović je to...

Nastavak na Vesti-online.com...

Pomoćnik ministra pravde osuđivan zbog tuče flašom u kafani

Izvor: Vesti-online.com, 11.Sep.2012

Pomoćniku ministra pravde Čedomiru Backoviću Advokatska komora Vojvodine (AKV) 2005. godine odbila je zahtev za upis u Imenik advokata i ocenila da je "nije dostojan" da obavlja advokatsku dužnost, a to je i on sam danas potvrdio...Čedomir Backović tvrdi da se branio u kafani  ..Backović je to...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.