Izvor: Press, 02.Nov.2015, 15:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spoljni faktor razlog pada ruskog aviona

Ruski putnički avion A321 koji se 31. oktobra srušio u Egiptu odnevši u smrt 224 putnika i članova posade, pao je zbog "spoljnih faktora," saopštila je aviokompanija Kogaljimavija.
      Prema rečima funkcionera Kogaljimavije Aleksandra Smirnova, "nije bilo tehničkih kvarova koji su mogli dovesti do raspada aviona u vazduhu i jedino objašnjenje je neko dešavanje spolja," prenosi AFPAvion je >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << bio "van kontrole" poslednjih sekundi pre nego što je letilica počela da pada, javlja danas ruska agencija Tass.
Sistematska provera isključuje mogućnost "pucanja usled zamora," saopštio je novinarima i generalni direktor aviokompanije Kogajlimavija Andrej Averjanov. 
On je objasnio da se provera pukotina od zamora obavlja jednom u šest godina a detaljno ispitivanje svakih 12 godina pri čemu se prilikom projetkovanja aviona pirmenjuju standardi koji garantuju da u tim intervalima ne može da dođe do kritičnog širenja pukotina. 
Avion je prošao poslednju kontrolu u martu 2014. godine rekao je on.
Avio kompanija smatra da je do nesreće došlo zbog mehaničkog udarca usred vazduha i oštećenja na strukturi aviona.
"Avion je bio van kontrole. Nije više leteo nego je padao. Očigledno više nije mogao da leti pošto je pretrpeo znatno oštećenje," rekao je zamenik direktora kompanije Viktor Jung. 
On je dodao da posada aviona nije prijavila problem. 
"Kada je došlo do katastrofe posada je izbugila mogućnost da radi. To je objašnjenje što nije učinjen nikakav pokušaj da se prijavi hitna situacija," rekao je Jung.
Pozivajući se na izvore u odboru koji analizira crnu kutiju aviona nađenu posle pada, Rojters međutim javlja da avion "nije pogođen spolja i da pilot nije prijavio hitnu situaciju pre nego što je avion nestao sa radara."
Crne kutije su pronađene na Sinaju, a ruski istražitelji su pokrenuli krivični postupak protiv aviokompanije "Kogalimavija" po članu zakona "o kršenju pravila letenja i pripreme za njih".

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.