Spas posle tri dana

Izvor: RTS, 13.Feb.2012, 19:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spas posle tri dana

Helikopterom evakuisani svi putnici iz voza koji je već tri dana zavejan kod Kolašina. U Sarajevu se, posle jučerašnjeg urušavanja krova hale "Skenderija", srušio zapadni deo tribina stadiona "Grbavica". Hrvatska pod smetovima, bura nosi krovove u primorju.

Helikopteri MUP-a i Vojske Crne Gore evakuisali su danas sve putnike iz voza koji je blokiran kod Kolašina, a sada sledi izvlačenje radnika železnice i pripadnika specijalne policijske jedinice.

Ministar unutrašnjih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << poslova Ivan Brajović rekao je da su evakuisani svi putnici, a preostalo je da helikopteri iz zavejanog voza transportuju i železničko osoblje i pripadnike policije.

Putnici su evakuisani helikopterima u nekoliko grupa, pošto su prethodno svi drugi načini deblokade voza bili bezuspešni, zbog velikih snežnih nanosa.

Osim putnika i osoblja voza, koji je zavejan od petka uveče, biće evakuisano i oko 25 pripadnika specijalne policijske jedinice, koji su juče dopremili putnicima hranu i piće.

Sneg je prestao da pada u većem delu Crne Gore gde je snežno nevreme do sada odnelo tri ljudska života, ali i dalje ima velikih problema u saobraćaju. Podgorički aerodrom je otvoren od jutros.

Crnogorski premijer Igor Lukšić rekao je da je Podgorica zatražila pomoć od NATO-a za otklanjanje posledica velikog snežnog nevremena, a iz Brisela je stigao potvrdan odgovor, ali bez preciziranja o kakvoj vrsti pomoći je reč.

Večeras i sutra ujutro u Crnu Goru bi trebalo da stignu vojni helikopteri za spasavanje iz Grčke i Slovenije, na poziv ministarstva odbrane iz Podgorice.

U posebno teškoj situaciji je sever Crne Gore gde je već danima, zbog vremenskih neprilika, neprohodna većina lokalnih puteva. Danas je otvoreno nekoliko puteva u tom delu zemlje. Na nekim saobraćajnicama otvorena je samo jedna traka, pa se vozila puštaju naizmenično. 

Visina snežnog pokrivača oborila je sve rekorde od kada je uvedeno zvanično merenje, pa je tako na Žabljaku zabeleženo preko dva metra snega, dok je u Podgorici visina snežnog pokrivača iznosila oko 60 centimetara, iako je glavni grad Crne Gore poznat po tome što u njemu sneg godinama uopšte ne pada.

U većem delu Crne Gore sneg je prestao, ali i dalje ima problema u snabdevanju strujom čija potrošnja je rekordna.

Zbog problema u prenosnoj mreži ispala je Termoelektrana "Pljevlja" i vratiće se u mrežu sutra po podne. "Elektroprivreda" apeluje da se struja štedi.

Pod snegom su se srušili krovovi pogona Industrije mesa u Nikšiću i Klinike za dermatovenerologiju u Podgorici. Devet pacijenata je evakuisano.

Sneg oko vlade i parlamenta čistili su i premijer i poslanici, dok su navijači "Budućnosti" pomogli da se očiste prilazi podgoričkoj Hitnoj pomoći.

Dvoje dece, od dve i tri godine nastradalo je u požaru u kući u Trebinju kada su roditelji naložili vatru i izašli da očiste sneg.

U Sarajevu je pod snegom popustio krov ledene dvorane "Skenderija". Od siline udara na radnjama su popucali izlozi, a roba je završila na ulici.

Srušio se i zapadni deo tribine na stadionu "Grbavica". Povređenih, na sreću, nema, rekao je portparol MUP-a tog kantona Irfan Nefić, preneli su sarajevski mediji.

Menadžer FK "Željezničar" Bulend Biščević tvrdi da je ugrožen i drugi deo zapadne tribine. Materijalna šteta je, prema prvim utiscima, ogromna, ali će tačan iznos biti poznat po završetku procene.

Sneg i niske temperature prouzrokovali su velike probleme u saobraćaju na području Republike Srpske, kao i cele Bosne i Hercegovine, ali za sada nema problema sa električnom energijom osim u nekim zaseocima gde ekipe ne mogu da stignu da otklone kvarove.

Prema rečima direktora Uprave civilne zaštite u Republici Srpskoj Milimira Dodera, Helikopterski savez Republike Srpske, ni helikopteri Oružanih snaga BiH i Eufora nisu mogli juče da deluju, tako da će zahtevi za evakuaciju nekih ljudi sa područja opština Kalinovik i Nevesinje biti ispunjeni najverovatnije danas.

U opštini Bosansko Grahovo blokirana su 22 sela, Glamoču 20, Drvaru 13, Livnu šest i u opštini Tomislavgrad pet naseljenih mesta, u kojima nema životno ugroženih stanovnika.

U Hrvatskoj, bura je nosila krovove u Rijeci i okolini, a Dalmacija je blokirana snežnim smetovima. Sneg visine tridesetak centimetara, koji u Zagrebu dugo nije zabeležen, stvorio je poledicu koja usporava tramvajski, ali i autobuski saobraćaj.

Još uvek je preko 1.000 domaćinstava Podvelebitskog primorja bez struje, kao i mnoga ostrva. Sneg je zabeleo veći deo Istre, pa je skoro celo poluostrvo pod snegom. Na putevima u Hrvatskoj zadržani su zimski uslovi, a na nekima važi zabrana ili ograničenje saobraćaja zbog udara bure, koja duva više od sto kilometara na čas.

Autobuski i vazdušni saobraćaj iz Zagreba i prema njemu teče s malim kašnjenjima, dok vozovi više kasne, ali ipak manje nego protekla dva dana. Ostrva Lošinj, Cres, Unije bila su bez struje. Na Dunavu kod Vukovara, dva mađarska ledolomca lome sante leda.

Zbog udara bure, koja duva više od sto kilometara na čas, autoput Rijeka–Zagreb izmđu Delnica i Kikovice zatvoren je za sva vozila, a ostalim putevima kroz Gorski kotar već duže od 30 sati ne voze teški kamioni.

U Makedoniji, prema informacijama Centra za upravljanje krizom, oko 100 sela sa 3.000 stanovnika je zavejano, ali situacija nije alarmantna. Od juče je nastavljena akcija vojnih helikoptera za dostavljanje hrane i lekova do nedostupnih sela.

Sneg je ograničio i kretanje svih vozila, posebno u planinskim područjima. Otkazano je i nekoliko linija autobuskog i železničkog saobraćaja, dok je aerodrom u Skoplju otvoren.

U Rumuniji je zbog izuzetno niskih temperatura i visokog snega u poslednja 24 časa stradalo šest lica, potvrdilo je ministarstvo zdravlja, prenela je novinska agencija Ađerpres. Rumuniju je poslednjih dana zahvatio talas snega i izuzetno niske temperature zbog čega je dosad umrlo 74 lica.

Nevreme je poremetilo saobraćaj u mnogim delovima zemlje u kojima su proglašene povećane mere bezbednosti. Do danas u podne je zbog toga otkazan polazak više od 300 vozova, dok zbog nevremena ne radi 3.800 škola, javlja Ađerpres.

Vojni avioni dostavljaju hranu stanovništvu u istočnom delu Rumunije, koji je zatrpao visoki sneg. Na čišćenju puteva angažovano je više od osam hiljada vojnika.

U Bugarskoj je, usled nepovoljnih zimskih uslova, danas obustavljen železnički saobraćaj na pojedinim prugama. Međunarodni vozovi još ne saobraćaju između Bugarske i Rumunije.

Situacija u centralnim i južnim oblastima pogođenim poplavama i dalje je teška. Drumovi su prohodni, uz upozorenja uobičajena za zimske uslove, i saobraćaj na granicama se odvija normalno, a aerodrom u Sofiji otvoren je za saobraćaj, uz neznatna kašnjenja letova.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.