Spas posle 50 dana na otvorenom moru

Izvor: RTS, 25.Nov.2010, 20:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spas posle 50 dana na otvorenom moru

Trojica dečaka, za koje se mislilo da su mrtvi, pronađeni su živi posle 50 dana provedenih na jednom čamcu u Tihom okeanu.

Posle 50 dana provedenih u čamcu na Pacifiku, tri novozelandska tinejdžera spasena su nedaleko od ostrva Fidži, prenosi Bi-Bi-Si.

Dečaci su sa ostrva Atafu nestali 5. oktobra, posle godišnjeg sportskog događaja. Posle nekoliko dana bezuspešnih potraga u kojima su učestvovale i novozelandske vazduhoplovne snage, proglašeni su >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << mrtvima, a održan je i pogreb.

Ribarski brod koji je lovio tunu slučajno je naišao na čamac sa dečacima u blizini Fidžija i oni su prevezeni u bolnicu sa teškim opekotinama od sunca, preneo je Bi-Bi-Si.

Dečaci starosti 14 i 15 godina preživeli su zahvaljujući kokosovim orasima koje su poneli, vodi koja se skupljala na ceradi čamca i morskim pticama koje su uspeli da ulove.

Kapetan ribarskog broda Taj Frederiksen rekao je za Bi-Bi-Si da su dečaci jedno vreme pili samo vodu, a da su u poslednja dva dana počeli da piju slanu vodu, što je moglo da izazove katastrofalne posledice.

Frederiksen je rekao da su, uprkos lošem fizičkom stanju, dečaci bili raspoloženi i u psihički veoma dobrom stanju.

Iako su posle neuspešne potrage organizovali pogreb, majka jednog od dečaka kaže da se, uprkos svemu, nadala da je njen sin živ i da su mislili da su dečaci možda hteli da oplove Australiju ili SAD.

Pošto je razgovarala telefonom sa sinom, koji je tražio oproštaj, majka je rekla da misli da su dečaci naučili veoma važnu lekciju.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tinejdžeri 50 dana preživeli u brodiću na pučini Pacifika

Izvor: Press, 26.Nov.2010, 05:51

Trojica tinejdžera sa Novog Zelanda spasena su nakon što su 50 dana provela u malom čamcu plutajući Pacifikom. Posle nekoliko neuspešnih potraga novozelandskih vazdušnih snaga, pretpostavljalo se da su se trojica dečaka, koji su se vodili kao nestali od 5. oktobra, utopila ...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.