Španija, sećanje na žrtve napada na vozove

Izvor: RTS, 11.Mar.2014, 21:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Španija, sećanje na žrtve napada na vozove

Navršilo se 10 godina otkakao je u Madridu izvršen bombaški napad na vozove, kada je ubijena 191 osoba. Španija i dalje jedna od strateških meta globalnog džihada, upozorio ministar unutrašnjih poslova. Godišnjica obeležena svečanim misama.

Španci su svečanim misama i sa cvećem u rukama obeležili 10 godina otkako je u Madridu izveden najkrvaviji ekstremistički napad u istoriji te zemlje, kada su bombaši inspirisani Al Kaidom razneli četiri krcata voza i ubili 191 >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << osobu.

Oko 1.000 rođaka ljudi koji su nastradali u napadu na vozove kada su 11. marta 2004. u vreme jutarnjeg špica krenuli iz madridskog predgrađa, prisustvovali su danas u crnini komemorativnoj misi u gradskoj katedrali Almudena, preneo je AFP.

"Svako od nas mogao je biti žrtva, i svako od nas mogao je da nastrada u tim vozovima", poručio je na komemoraciji Pilar Manjon, predsednik Udruženja žrtava 11. marta koji je u ovom napadu izgubio dvadesetogodišnjeg sina.

"Siguran sam da znate kako je buditi se svakog dana sa takvim gubitkom. Potreban je veliki napor da bi se prihvatilo neprihvatljivo", rekao je on.

Kralj Huan Karlos i premijer Marijano Rahoj pridružili su se obeležavanju sećanja na taj tragičan događaj, u zemlji koja i dalje zazire od nasilnih radikalnih islamista.

Huan Karlos, oslanjanjajući se o štap posle nedavne operacije kuka, i njegova supruga, kraljica Sofija, pozdravili su predstavnike udruženja žrtava na vratima katedrale pre nego što su ušli.

Madridski nadbiskup Antonio Marija Rouko Varela, koji je predvodio misu, održao je propoved posvećenu sećanju na žrtve napada. "Oni su poginuli i nastradali, a stradamo i mi, jer su neki skovali jeziv plan da poubijaju nedužne ljude", rekao je nadbiskup.

Ipak, istakao je nadbiskup, posle napada ljubav je trijumfovala nad mržnjom, a život nad smrću, pošto se Španija okupila kako bi pomogla žrtvama.

Neki od preživelih napada, međutim, kritikovali su današnju ceremoniju navodeći da je ona više upriličena za političare nego za žrtve, prenosi AFP.

Niz bombi punjenih šrapnelima eksplodirale su oko 07.40 na današnji dan pre 10 godina u vozovima prepunim putnika koji su se kretali ka glavnoj madridskoj stanici Atoča, pri čemu je ubijena 191 osoba, ranjeno oko 2.000, a mnogi i dan danas zbog toga imaju mentalnih problema.

Španski sudovi su za ovaj višestruki bombaški napad osudili 18 osoba, a sedam glavnih osumnjičenih počinili su samoubistvo nekoliko nedelja nakon napada, raznevši se u jednom stanu u blizini Madrida, pri čemu je ubijen i jedan policajac, podseća francuska agencija.

Uoči desete godišnjice od napada, ministar unutrašnjih poslova Horhe Fernandes Dias je rekao da je Španija i dalje jedna od strateških meta globalnog džihada.

"Nismo jedini, ali smo u njihovom vidokrugu", upozorio je ministar.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Španija oplakuje žrtve napada na vozove

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Mar.2014

Španci su danas svečanim misama i sa cvećem u rukama obeležili 10 godina otkako je u Madridu izveden najkrvaviji ekstremistički napad u istoriji te zemlje, kada su bombaši inspirisani Al Kaidom razneli četiri krcata voza i ubili 191 osobu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.