Španija reagovala zbog tzv. Kosova: Ne može

Izvor: B92, 14.Jun.2022, 10:54

Španija reagovala zbog tzv. Kosova: Ne može

Brisel -- Odbor za spoljne poslove Evropskog parlamenta usvojio je i izveštaj o tzv. Кosovu. U istom paketu usvojen je i izveštaj o Srbiji.

U izveštaju o tzv. Kosovu poziva se Savet EU da hitno donese odluku o liberalizaciji viznog režima za građane Kosova, izražava podrška prijemu u Savetu Evrope, a pet država članica Unije koje nisu priznale kosovsku nezavisnost pozivaju se da to učine, prenosi portal Reporteri.

Za izveštaj o Kosovu koji je predstavila >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izvestiteljka Evropskog parlamenta za Kosovo Viola fon Kramon u Odboru za spoljne poslove Evropskog parlamenta glasala su 43 poslanika, devetoro je bilo protiv i petoro uzdržanih.

Na izveštaj o Kosovu podneto je više od 300 amandmana. Poslanici iz Španije tražili su da se iz izveštaja izbace sve reference koje tretiraju Kosovo kao državu.

Pojedini poslanici krajnje desnice, uglavnom iz Nemačke i Francuske, predložili su da umesto pozivanja na viznu liberalizaciju, treba reći da vize ne treba liberalizovati u bliskoj budućnosti.

Kako se navodi u dokumentu, Evropski parlament je zadovoljan zato što se Kosovo pridružilo svim stavovima Evropske unije u vezi sa ruskom agresijom na Ukrajinu, te je posebnom rezolucijom uvelo sankcije.

Nakon glasanja u Odboru za spoljne poslove, izveštaj će biti razmatran i usvojen kao rezolucija Evropskog parlamenta. Te rezolucije imaju političku težinu, ali nisu obavezujuće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SNAŽAN PRITISAK NA SRBIJU I SAVEZNIKE Usvojeni izveštaji EP: Hitno sankcije Rusiji, priznati Kosovo, a pet zemalja EU koje ga još ne priznaju da to UČINE! Vučić: Moramo da se borimo, ali ne možemo bez Evrope

Izvor: Blic, 14.Jun.2022

Poslanici Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta usvojili su danas izveštaje u Srbiji i Kosovu koji sadrže snažne pritiske na Beograd. U onom koji se odnosi na Srbiju traži se hitno uvođenje sankcija Rusiji, a po prvi put se navodi da konačni sporazum između Srbije i Kosova treba da bude...

Nastavak na Blic...

Komitet EP podržava aplikaciju Kosova za prijem u Savet Evrope

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 14.Jun.2022

Spoljnopolitički komitet Evropskog parlamenta (AFET) u potpunosti podržava aplikaciju Kosova za prijem u Savet Evrope a Evropskoj uniji je ponovio poziv da hitno usvoji odluku o bezviznom režimu za kosovske građane. Ovo stoji u izveštaju o Kosovu koji je izglasan u AFET-u za koji je glasalo 43...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.