Španija odbila ekstradiciju Frankovih zvaničnika

Izvor: RTS, 13.Mar.2015, 21:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Španija odbila ekstradiciju Frankovih zvaničnika

Vlasti u Madridu odbile zahtev argentinskog sudije za hapšenje i izručenje 20 bivših španskih zvaničnika, optuženih za kršenje ljudskih prava tokom vladavine diktatora Fransiska Franka.
Ministarstvo pravde navodi da je odluka zasnovana na principu preferencijalne nadležnosti, po kojem država može da odbije ekstradiciju ukoliko je sama u stanju da procesuira zločine, javlja Tanjug.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Stotine Španaca obratilo se sudovima u Argentini tražeći pravdu zbog zločina počinjenih tokom Frankove diktature, navodi Rojters.
Franko je vladao Španijom od 1939. do 1975. godine i u tom periodu je život izgubilo više stotina hiljada Španaca.
Španija je, kao i mnoge države u Južnoj Americi, donela 1977. godine zakon o amnestiji kojim su pomilovani zločinci iz Frankove vlade od kojih su mnogi našli utočište u Argentini.
Argentinski Vrhovni sud poništio je 2005. godine zakon o amnestiji, a u novembru prošle godine argentinski federalni sudija Marija Servini de Kubria podnela je zahtev za hapšenje i ekstradiciju u istrazi o navodnim torturama i drugim zločinima počinjenim u Španiji tokom Frankove ere.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Španija odbila ekstradiciju Frankovih zvaničnika

Izvor: Blic, 14.Mar.2015, 01:01

Španija je danas odbila zahtev argentinskog sudije za hapšenje i izručenje 20 bivših španskih zvaničnika, uključujući i dvojicu nekadašnjih ministara, optuženih za kršenje ljudskih prava tokom vladavine diktatora Fransiska Franka...Ministarstvo pravde navodi da je njegova odluka zasnovana...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.