Španija nudi azil hobotnici Polu

Izvor: Politika, 09.Jul.2010, 14:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Španija nudi azil hobotnici Polu

MADRID - U Španiji su vrlo popularne šale u kojima je glavni „lik” hobotnica Pol koji je predvideo poraz Nemačke od Španije u polufinalu Svetskog fudbalskog prvenstva u Južnoj Africi.

Posle pobede, španski premijer Zapatero je u četvrtak, u šali, izrazio „zabrinutost za bezbednost nemačke hobotnice-vidovnjaka, poznatoj po uspešnom prognoziranju rezultata utakmica nemačke reprezentacije”.

Hobotnica Pol je predvideo i poraz Nemačke u polufinalu u sredu a španski >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << premijer se dan kasnije javno našalio rekavši da ovu već svetski slavnu hobotnicu „možda treba zaštiti - jer su nemačke novine i internet strane pune tekstova u kojima se govori o -'prženoj hobotnici'“.

Posle poraza Nemačke, hobotnica je od slavnog javnog vidovnjaka postala preko noći meta teških kletvi i psovki u zemlji.

Nemački mediji su besni na hobotnicu i traže njenu „glavu na tanjiru” - što je, možda, presudno uticalo na premijera Zapatera da javno poruči da je „uputio pismo nemačkoj kancelarki Angeli Merkel u kojem pita da li je kod akvarijuma u Nemačkoj, u kome 'stanuje' hobotnica Pol, potrebno postaviti lično obezbeđenje”.

I španski ministar za zaštitu životne sredine se oglasio javno, takođe šaljivim predlogom, da se širom Evrope uvede zabrana ribolova da nekom fudbalskom navijaču iz Nemačke ne bi palo na pamet da pokuša da upeca i, za kaznu - pojede Pola!

Još jedan vladin ministar je predložio da se Polu, „iz bezbednosnih razloga, ponudi azil u Španiji”.

Čuvari Polovog akvarijuma u Nemačkoj tvrde, s druge strane, da hobotnici ne preti nikakva opasnost i da Pol nastavlja svoju vidovnjačku karijeru - tako što će na već poznat način, izborom između ponuđenih školjki, prognozirati pobednika finala Svetskog kupa u nedelju.

Međutim, kako javlja dopisnik BBC u Madridu, ako hobotnica Pol izabere Holandiju kao pobednika, a ne Španiju, možda će svi u Španiji zaboraviti na predlog da mu se ponudi azil.

Španci su, inače, veliki ljubitelji prženih lignji i vrlo rado ih koriste u svom omiljenom jelu - paelji...

FoNet

objavljeno: 09/07/2010.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Šta Nemci misle o hobotnici Paulu

Izvor: B92, 09.Jul.2010

Nemački navijači traže da se hobotnica iz akvarijuma u Oberhauzenu, koja je do sada pogađala pobednike svih šest mečeva u kojima je na Svetskom prvenstvu igrala domaća reprezentacija, iz odmazde javno ispeče na roštilju...Dvogodišnja hobotnica po imenu Pol postala je poznata širom sveta zahvaljujući...

Nastavak na B92...

Zapatero zabrinut za hobotnicu Pola

Izvor: Vesti-online.com, 09.Jul.2010

Španski premijer Hose Luis Rodrigez Zapatero u šali je, nakon pobede "crvene furije" nad Nemačkom u polufinalu SP u Južnoj Africi, rekao da "izražava zabrinutost za bezbednost nemačke hobotnice-vidovnjaka Pola, poznatoj po uspešnom prognoziranju rezultata utakmica koje igraju "panceri"...Hobotnica...

Nastavak na Vesti-online.com...

Španija nudi azil hobotnici Paulu?

Izvor: B92, 09.Jul.2010

Posle pobede, španski premijer Zapatero je, u šali, izrazio "zabrinutost za bezbednost nemačke hobotnice - vidovnjaka, poznatoj po uspešnom prognoziranju rezultata utakmica nemačke reprezentacije" i da je možda treba zaštiti - jer su nemačke novine i Internet strane pune tekstova u kojima se...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.