Španija neće priznati Kosovo

Izvor: RTS, 09.Mar.2009, 23:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Španija neće priznati Kosovo

Premijer Španije, razgovorajući sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem potvrdio da njegova država neće priznati nezavisnost Kosova. "Španska podrška je od presudne važnosti", smatra Tadić. Madrid će nastaviti da se zalaže za primenu SSP i Prelaznog trgovinskog sporazuma između EU i Srbije. Potpisan Memorandum o saradnji ministarstava odbrane.

Predsednik Srbije Boris Tadić rekao je u Madridu da je Srbija vrlo zahvalna Španiji na principijelnom stavu da ne prizna jednostranu, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nelegalno proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije, kao i na podršci kandidaturi Srbije za članstvo u Evropskoj uniji.

Srpski ministar odbrane Dragan Šutanovac i njegova španska koleginica Karme Čakon potpisali su u Madridu, tokom posete srpske državne delegacije Španiji, Memorandum o saradnji ministarstava odbrane Srbije i Španije, saopštilo je špansko ministarstvo.

U saopštenju se ukazuje na odlične odnose koji poslednjih godina postoje između Srbije i Španije i ističe da je cilj Memoranduma uspostavljanje opštih principa i procedure u saradnji u oblasti odbrane u obostranom interesu.

Memorandumom je predviđena razmena zvaničnih poseta na ministarskom nivou, kao i razmena poseta drugih ličnosti iz civilnog i vojnog sektora, zatim zajedničke konsultacije i razmena informacija i iskustava, osnivanje programa za obuku i obrazovanje, zajedničko učešće u vežbama i na konferencijama i seminarima i učešće u ostvarenju istraživačkih projekata od uzajamnog interesa.

Šutanovac i Čakon su se, istovremeno, dogovorili da vojne akademije Srbije i Španije razmenjuju oficire, saopštilo je špansko ministarstvo.

Predsednik Srbije Boris Tadić kaže da će nastojati da dođe do najtešnje saradnje i bratimljenja Madrida i Beograda.

"Mi ovde možemo mnogo naučiti, a i vi možete mnogo uraditi u Beogradu, od ekoloških projekata, izgradnje urbane insfrastrukture, unapređenja zdravstvene službe, obrazovnih i kulturnih ustanova", rekao je Tadić, pošto mu je na svečanoj ceremoniji gradonačelnik Madrida Alberto Ruiz Galjardon uručio zlatni ključ španske prestonice.

"Takođe bih želeo da što pre obnovimo avionski saobraćaj između Beograda i Madrida", naglasio je Tadić i dodao da su mu poznate velike mogućnosti španskog glavnog grada.

"Madrid nije samo veliko tržište, vrata Evrope za svetska tržišta, logistički i komunikacioni centar, već ga pre svega čine velikim njegov ljudski kapital, pozitivna energija njegovih građana i učešće građana u gradskim i javnim

poslovima", ocenio je Tadić.

"Zahvalan sam Španiji na poziciji koja je od izuzetnog značaja kad je u pitanju očuvanje našeg teritorijalnog integrieteta na Kosovu i Metohiji. Principijelna španska podrška je od izuzetne, presudne važnosti", rekao je Tadić na zajedničkoj konferecniji za novinare sa španskim premijerom Hoseom Luisom Rodrigesom Sapaterom.

Predsednik Srbije je, istovremeno, naglasio da Srbija nikada neće odustati od odbrane integriteta vlastite zemlje i da nikada neće priznati nezavisnost Kosova, ali i da će svoj integritet braniti na miran način, upotrebom pravnih sredstava.

"Pitanje Kosova je pitanje principa na kojim počiva ceo svet. Braneći integritet Srbije, mi još jednom podvlačimo značaj principa za moderan svet i za njegovu stabilnost. Ukoliko urušimo pravni princip na kojem počiva ceo svet na jednoj tački sveta, možemo ugroziti i druge tačke sveta. Braneći svoj integritet, nudimo rešenja drugim regionima", naglasio je predsednik Srbije.

Zahvaljujući premijeru Sapateru na podršci integraciji Srbije u Evropsku uniju, Tadić je naglasio da je evropska budućnost "naš najvažniji zadatak, pritoritetni cilj Srbije".

Tadić je, na kraju, obavestio novinare da je danas u Madridu potpisan memorandum o saradnji ministarstava odbrane i oružanih snaga Srbije i Španije, što je, kako je rekao, "nova stranica u našoj saradnji u bezbednosti".

Predsednik Srbije je, istovremeno, zahvalio španskoj vladi što je poslala svoje vojnike na Kosovo i Metohiju "da čuvaju naše sunarodnike koji su najugroženija etnička grupa u Evropi".

Tadić i Sapatero su zajednički konstatovali, kako je Tadić rekao novinarima, da nivo bilateralnih političkih odnosa i prijateljstva ne odgovara ekonomskim odnosima i da postoji izezetno veliki prostor za saradnju.

Španija neće menjati stav o Kosovu 

Premijer Španije Hose Luis Rodriges Sapatero obavestio je predsednika Srbije Borisa Tadića da njegova zemlja neće menjati stav o nepriznavanju nezavisnosti Kosova i da će podržati dalje približavanje Srbije Evropskoj uniji.

Sapatero je istakao da zvanični Madrid smatra da rešenje za problem Kosova mora biti nađeno u okviru međunarodnog prava.

Španski premijer je ponovio da njegova zemlja podržava stav Srbije oko Kosova i Metohije i izrazio uverenje da Srbija treba da "nastavi da ide putem kojim je krenula".

Sapatero je rekao da je Španija spremna da podrži budući zahtev Srbije za učlanjenje u Evropsku uniju.

"Srbija je pokazala stoprocentnu posvećenost Evropi, i Španija svojim iskustvom može da pomogne Srbiji", naveo je Sapatero.

Španski premijer je pohvalio "predanost" predsednika Srbije evropskoj politici, rekavši da je to "doprinelo miru i stabilnosti na Balkanu". Takođe je pohvalio i saradnju Srbije sa Haškim tribunalom.

Premijer Španije je rekao da su sa Srbijom potpisalana dva sporazuma, jedan vezan za ekonomsku saradnju, dok su drugi potpisala ministarstva odbrane dve zemlje.

Morations za deblokadu SSP 

Španski ministar spoljnih poslova Migel Anhel Moratinos sastao se sa šefom srpske diplomatije Vukom Jeremićem i istakao da će se zalagati za deblokadu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Srbije Evropskoj uniji.

Moratinos je rekao da će Španija nastaviti da se zalaže za to da Holandija omogući primenu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i Prelaznog trgovinskog sporazuma između EU i Srbije. Španski šef diplomatije je podsetio da je to neophodno kako bi srpske vlasti mogle da zatraže status kandidata za članstvo u Uniji.

Kada je reč o pitanju vizne liberalizacije, Srbija računa na principijelnu političku podršku Španije, koja ohrabruje srpske vlasti da nastave da rade na ispunjavanju svih tehnickih preduslova, navedeno je u saopštenju špaskog ministarstva.

Moratinos je, takođe, pružio podršku Srbiji i kada je reč o saradnji s Haškim tribunalom i što se preostala dva optuženika, Goran Hadžić i Ratko Mladić što pre nađu u Hagu.

Dvojica šefova diplomatija razgovarali su i o bilateralnim odnosima i razmenili su diplomatske note sadržane u Sporazumu o  međusobnom priznavanju srpskih i španskih vozačkih dozvola.

Ministri su konstatovali da je ovo pravi trenutak da se politički odnosi iskoriste za razvijanje i jačanje ekonomskih i trgovinskih veza između Srbije i Španije.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sapatero: Španija podržava Srbiju, ne menja stav o Kosovu

Izvor: EMportal, 09.Mar.2009

Španski premijer Hose Luis Rodriges Sapatero izjavio je da Madrid podržava nastojanja Srbije da što pre postane kandidat za članstvo u EU i preneo srpskom predsedniku Borisu Tadiću da Španija neće promeniti stav o nezavisnosti Kosova.

Nastavak na EMportal...

Španija podržava Srbiju

Izvor: Danas, 09.Mar.2009

Premijer Španije Hose Luis Rodriges Sapatero poručio je, posle zvaničnog susreta s predsednikom Srbije Borisom Tadićem juče u Madridu, da njegova zemlja neće menjati stav o nepriznavanju nezavisnosti Kosova i da će podržati dalje približavanje Srbije EU.

Nastavak na Danas...

Španija neće priznati Kosovo

Izvor: Mondo, 09.Mar.2009

Španski premijer Hoze Luis Rodriges Sapatero, posle razgovora sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, izrazio je snažnu podršku evropskim integracijama Srbije i poručio da Španija neće promeniti stav o nepriznavanju nezavisnosti Kosova.

Nastavak na Mondo...

Tadić završava posetu Španiji

Izvor: Kurir, 10.Mar.2009, 08:37

BEOGRAD, 10. marta 2009. (Beta) - Predsednik Srbije Boris Tadić završava danas dvodnevnu posetu Španiji. U delegaciji Srbije koju predvodi Tadić su i ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić, trgovine Slobodan Milosavljević i odbrane Dragan Šutanovac. Tadić se juče sastao sa španskim premijerom...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.