Spajanje izbora donosi i uštede

Izvor: B92, 04.Apr.2012, 18:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spajanje izbora donosi i uštede

Beograd -- Trka za novog predsednika Srbije, osim finansijske uštede, mogla bi strankama da donese i dodatne glasove na parlamentarnim izborima.

"Ovo može nešto doprineti boljem rezultatu stranaka koje imaju jake predsedničćke kandidate, pre svega ove dve najjače stranke, ali ne može bitno menjati stvari. Ti izbori će pokazati ko glasa za koga od birčakog tela i šta su mogući sastavi koalicija nakon izbora", objašnjava Zoran Stoiljković, profesor na Fakultetu političkih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nauka.

Predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost Sonja Liht smatra da predsednički izbori neće zaseniti parlamentarne.

"Ne mislim da će u drugi plan baciti parlamentarne izbore. Mislim da će sigurno doneti jednu pozitivnu stvar da se nećemo cele godine baviti izborima već se vratiti osnovnim temama, a to je ekonomija", ističe ona.

Istovremeno održavanje predsedničkih izbora, osim finansijske uštede, moglo bi da ima još jedan pozitivan efekat. Masovniji izlazak na izbore i onih koji su bili možda neodlučni.

"Ovog puta će to biti dodatni razlog da se ipak odluče da izađu na izbore i glasaju imajući u vidu različite tipove izbora i vrlo raznovrsnu izbornu ponudu koja uključuje i predsedničke i parlamentarne i pokrajinske i lokalne izbore", smatra Stoiljković.

Ipak, pojedine partije strahuju da bi vezivanje predsedničkih izbora za parlamentarne nekima moglo da znatno utiče na rezultate. Analitičari smatraju da za taj strah nema razloga jer, kako kažu, u Srbiji i i dalje postoji velika politička razuđenost.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.