SpaceX lansirao špijunski satelit za potrebe vlade SAD

Izvor: N1 televizija, 01.Maj.2017, 19:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SpaceX lansirao špijunski satelit za potrebe vlade SAD

Privatna kompanija za svemirske letove SpaceX lansirala je tajni špijunski satelit za potrebe američke vlade i posle toga prvi deo rakete uspešno vratila na Zemlju, na recikliranje.

Bespilotna raketa Falcon 9 poletela je sa kosmodroma iznajmljenog od američke svemirske agencije NASA u Kenedi Svemirskom centru na Floridi.

Ovo je prva misija SpaceX za Nacionalnu kancelariju za izviđanje (Nationa Reconnaissance Office, američka obaveštajna agencija specijalizovana >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << za špjunske satelite).

Nisu objavljeni nikakvi drugi detalji o novom satelitu, vodi se samo pod nazivom NROL-76. Umesto toga SpaceX je internet prenos usredsredio na uspešno sletanju prvog dela rakete.

Taj deo je sleteo pored vazduhoplovne baze Kejp Kanaveral nekoliko minuta posle posle poletanja.

Satelit je trebalo juče da bude lansiran ali je u poslednjem trenutku to otkazano zbog kvara jednog senzora.

Na drugoj strani SAD, u sedištu kompanije u Hotornu u američkoj državi Kaliforniji, u trenutku kada se vratio prvi deo rakete čulo se glasno radovanje okupljenih u kontrolnom centru SpaceX. Ovo je četvrti put da su delovi rakete uspešno sleteli u Kejp Kanaveralu.

Osnivač i generalni direktor SpaceX Ilon Mask napisao je preko Twittera da su i lansiranje i sletanje bili uspešni, ali da je visinski vetar prilikom poletanja bio neuobičajeno jak.

paceX redovno lansira kapsule za snabdevanje Međunarodne svemirske stanice i radi na tome da razvije kapsulu koja bi mogla da prevozi ljude već od iduće godine.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Spejseks lansiralo tajni špijunski satelit za američku vladu

Izvor: NoviMagazin.rs, 01.Maj.2017

Privatna kompanija za svemirske letove Spejseks (SpaceX) lansirala je danas tajni špijunski satelit za potrebe američke vlade i posle toga prvi deo rakete uspešno vratila na Zemlju, na recikliranje...Bespilotna raketa Falkon devet poletela je sa kosmodroma iznajmljenog od američke svemirske agencije...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.