Izvor: Blic, 04.Jan.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Soroš se povukao iz Mađarske

Mađarska fondacija "Soroš" je, posle duže od dve decenije, zatvorila svoju kancelariju u Budimpešti i formalno prestala da postoji, izjavio je danas član sada već bivšeg Upravnog odbora Boldižar Nađ.



Sva imovina će biti poklonjena ustanovama koje se zalažu za slične ciljeve, a nekolicina članova Fondacije će, kao deo "Mreže Soroš", nastaviti da radi u budimpeštanskom Institutu za otvoreno društvo i Centralnoevropskom fakultetu.

Đerđ Soroš, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << alias Džordž Soros, osnovao je sopstvenu fondaciju 1983, a samo godinu dana kasnije otvoren je njen mađarski ured. U početku je delovao kao katalizator promene društvenog uređenja, a kasnije je finansirao oko 40.000 projekata u oblasti kulture, savremene umetnosti, informisanja, zdravstva, socijalne zaštite i obrazovanja.

Fondacija je u prorekle 23 godine uložila 150 miliona dolara u stvaranje ustanova "otvorenog društva" i dodelila više od 1.000 stipendija talentovanim učenicima i umetnicima.

Soroš je rođen u Budimpešti 1930. godine u jevrejskoj porodici i u matičnu knjigu je zaveden kao Đerđ Švarc. Kasnije je iz oportunih razloga "pomađario" prezime, a kada se 1956. godine trajno preselio u SAD postao je Džordž Soros.

Veliki imetak je stekao u berzanskim špekulacijama i investicijama.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.