Sonda krenula ka kometi, ispisuje se istorija!

Izvor: Mondo, 12.Nov.2014, 16:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sonda krenula ka kometi, ispisuje se istorija!

Evropska svemirska agencija otpočela je operaciju spuštanja robota na kometu. Ukoliko cela operacija uspe, biće ispunjen 30 godina dug san da čovek dobije uzorak sa komete.

Foto: AP Photo/ESA, ATG Medialab

Evropski naučnici lansirali su sa svemirskog broda "Rozeta" sondu koja bi za oko sedam časova trebalo da se spusti na površinu komete 67P/Čurjumov-gerasimenko.

Stručnjaci navode da je ovo najteža faza desetogodišnje misije.

Evropska >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << svemirska agencija /ESA/ prethodno je odobrila odvajanje sonde "File" od "Rozete", koja kruži oko komete od avgusta.

"Sada je na gravitaciji da spusti sondu", izjavio je Štefan Ulamek, član kontrole misije iz nemačkog Aerosvemirskog centra DLR.

Očekuje se da će sonda dodirnuti površinu komete oko 16.30 časova, a potvrda spuštanja očekuje se oko 30 minuta kasnije.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.