Izvor: B92, 14.Mar.2000, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Solana razgovarao sa predstavnicima kosovskih Srba

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana izjavio je da je sa politickim liderima kosovskih Srba razgovarao u prvom redu o ukljucivanju njihovih predstavnika u administraciju UN i trenutnoj situaciji u pokrajini, javlja Beta. Solana se u konaku manastira Gracanica u utorak sastao sa predsednikom Srpskog nacionalnog veca Kosova i Metohije, vladikom rasko-prizrenskim Artemijem, i predsednikom Izvrsnog odbora Veca Momcilom Trajkovicem. "Mislim da bi najbolje resenje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bilo da se oni ukljuce, da imaju svoje predstavnike i da doprinose napretku u pogledu bezbednosti i zastite manjina", rekao je Solana. Za popodne je predvidjen njegov susret u Pristini sa politickim predstavnicima kosovskih Albanaca. Izvori u KFOR-u rekli su Beti da ce se Solana verovatno u sredu na vojnom aerodromu Petrovac sastati i sa Hasimom Tacijem i liderom Demokratske partije Albanaca u Makedoniji Arbenom Dzaferijem. Oni ce razgovarati o situaciji na Kosovu i u regionu. Solana ce posle ovih razgovora na Kosovu otputovati u Makedoniju na razgovore sa tamosnjim zvanicnicima.

Izvori u makedonskoj vladi rekli su agenciji Beta da je jedan od glavnih ciljeva posete Solane Makedoniji da zatrazi od vlasti u Skoplju da dozvole prelet makedonske teritorije avionima Kfora u okviru vojne vezbe "Dinamican odgovor" koja ce se odrzati na Kosovu od 19. marta do 10. aprila. U makedonskoj vladi odbili su da potvrde ili demantuju informacije prema kojim ce dozvola za upotrebu makedonskog neba biti data i u slucaju eventualne nove intervencije NATO protiv Jugoslavije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.