Sokovi mogu da unište dijetu

Izvor: Blic, 08.Okt.2011, 14:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sokovi mogu da unište dijetu

Prirodni šećeri, kao i sokovi mogu da sabotiraju vaš put ka lepoj i stesanoj liniji. Zato treba da znate za sve cake kako biste uspeli da izbegnete skivene zamke. Nećete da pojedete manji sendvič jer mislite da ima previše kalorija. Ili, recimo, ne želite da popijete dve čaše soka od pomorandže.

E sad, nijedno od navedenog nije dobar izbor ukoliko želite da izgubite kilograme jer i sendvič i dve čaše soka od pomorandže imaju isto kalorija - oko 240.

Stvar >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je u tome što će sok samo bolje da vas zavara.

Ove podatke objavili su stručnjaci sa Univerziteta „Džon Hopkins". Istraživanje je sprovedeno na uzorku od 810 odraslih osoba od 25 do 79 godina starosti.

Tokom godinu i po dana stručnjaci su pratili dobrovoljce u dve etape, svaka od njih je trajala šest meseci. U prvoj grupi volonteri su morali da svedu zaslađena pića na jednu čašu soka dnevno.

Druga grupa je smanjila porcije dnevnog unosa hrane s istim brojem kalorija koje je prva izbacila iz pića. Klikni za uvećanje (+)

Rezultati su pokazali da je grupa koja je piće svela na jedno dnevno izgubila brže i više kilograma od druge grupe - prva je izgubila dva kilograma, a druga grupa 100 grama.

Jasna Anđelković, nutricionista, autor sajta www.nadijeti.info, smatra da je to sasvim očekivano.

"U praksi je potvrđeno da je lakše odreći se gaziranih pića bez promene uobičajnog režima ishrane, nego obrnuto.

Gazirana pića pospešuju varenje, iako su puna šećera. Prirodni šećeri iz voća se lakše apsorbuju od industrijskih, ali ni sa voćem ne smete preterivati. Prirodni sokovi imaju manje kalorija od industrijskih upravo za količinu šećera koji je u procesu proizvodnje dodat.”

Ukoliko opet mislite da su pića poput onih bez šećera dobar izbor, varate se. Takva pića sadrže veoma visok nivo zaslađivača i konzervansa.

Takođe imaju i fosfor koji nije kompatibilan sa kalcijumom i sprečava njegovu apsorbciju u kostima. A nedostatak kalcijuma vodi ka osteoporozi.

Ukoliko vam treba osveženje, onda je limunada bez šećera odličan izbor za vas.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.