Soja Jovanović - 90 godina od rođenja

Izvor: Politika, 01.Feb.2012, 17:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Soja Jovanović - 90 godina od rođenja

BEOGRAD – Srpska filmska, pozorišna i televizijska rediteljka Sofija Soja Jovanović (1922 - 2002) rođena je na današnji dan u Beogradu pre 90 godina.

Za više od pola veka rada režirala je 50-ak predstava u pozorištima širom bivše Jugoslavije, radila je i na radiju i na televiziji, a bila je i jedan od osnivača Akademskog pozorišta 1944.

Kao prva žena filmski režiser kod nas snimala je komedije prema delima Branislava Nušića, Stevana Sremca, Jovana Sterije Popovića, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Branka Ćopića.

Neka od njenih najpoznatijih ostvarenja su - serija Pop Ćira i pop Spira (1982), Penžeri ravnice (1971), televizijska drama ''Izvinjavamo se, mnogo se izvinjavamo'' (1976), kao i filmovi utemeljeni na adaptacijama dela Branislava Nušića - ''Sumnjivo lice'' (1962), ''Dr'' (1962), ''Put oko sveta'' (1964) i ''Silom otac'' (1969).

Takođe radila je i na adaptacijama tekstova Jovana Sterije Popovića ''Diližansa snova'' (1960) i Stevana Sremca ''Pop Ćira i pop Spira'' (1958), koji je prvi dugometražni film u boji, nagrađen je sa sedam pulskih arena.

Soja Jovanović iza sebe ima i bogat opus pozorišnih predstava kao što su ''Sumnjivo lice”, „Neki to vole vruće”, „Kabare”, „Katarina”.

Razigrani svet komedije oživela je uz pomoć generacija glumaca beogradskog komičnog i savremenog pozorišta, kao što su Ljubinka Bobić, Miodrag Petrović Čkalja i Mija Aleksić.

TV drama „Izvinjavamo se, mnogo se izvinjavamo” (1993) izabrana je za najbolju dramu igranu na televiziji u toku 35 godina postojanja.

Za svoja ostvarenja dobila je najveća priznanja, među kojima su i Zlatna arena u Puli (1975), Specijalna diploma Kinoteke za izuzetan doprinos razvoju filmske umetnosti, nagrada za režiju na Festivalu akademskih pozorišta Jugoslavije, nagrada „Bojan Stupica”, kao i mnoge druge.

Soja Jovanović je bila i dugogodišnji asistent na odseku glume Pozorišne akademije u Beogradu, stalni reditelj u Akademskom i Beogradskom dramskom pozorištu, a bavila se i prevođenjem pozorišnih drama.

Umrla je 22. aprila 2002. godine.

Tanjug

objavljeno: 01.02.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.