Izvor: Politika, 17.Okt.2014, 18:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Soba francuskog vojnika netaknuta 96 godina

Roditelji u prostoriji nisu ništa dirali otkako je Iber Rošero poginuo u Prvom svetskom ratu, a obavezali su buduće vlasnike kuće da tako ostane 500 godina

Iber Rošero poginuo je na ratištu u Belgiji pre skoro sto godina, ali njegova soba u francuskom selu Belabr ista je kao i kada ju je napustio. Heklani pokrivač je još na krevetu, na kom su i fotografije i vojnikova kapa. Vojnička uniforma i dalje visi na ofingeru u sobi u kojoj je rođen u oktobru 1896, piše „Gardijan”.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << />
Preminuo je u engleskoj poljskoj bolnici u aprilu 1918. godine, dan pošto je ranjen u borbama za jedno selo u Belgiji. Roditelji su rešili da ništa ne diraju u njegovoj sobi. Čak i kad su 1935. godine prodali kuću, uslov je bio da se Rošeroova soba ne menja narednih 500 godina.

Penzionisan oficir Danijel Fabr danas živi u ovoj kući, koju je njegova žena nasledila od babe i dede. Svestan je da ne postoji pravni osnov koji ga sprečava da sobu promeni, ali je odlučio da poštuje volju vojnikovih roditelja, rekao je novinarima francuskog lista „Nuvel republik”, pokazujući im sobu. U njoj je pored mačeva, šlema i kolekcije pištolja stradalog konjičkog oficira i bočica na kojoj piše: „Unutra je zemlja Flandrije na kojoj je naše drago dete palo i koja je čuvala njegove ostatke.”

U Flandriji, koja se proteže od severoistoka Francuske do Belgije, vodile su se neke od najžešćih borbi u Prvom svetskom ratu. U slavu 580.000 vojnika koji su poginuli na ovom delu zapadnog fronta, francuski predsednik Fransoa Oland otkriće spomenik 11. novembra.

J. J. K.

objavljeno: 17.10.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.