Snovi tokom anestezije nisu opasni

Izvor: RTS, 05.Dec.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Snovi tokom anestezije nisu opasni

Snovi tokom anestezije nastupaju u fazi kada dejstvo anestetika počinje da slabi, a organizam je u ranoj fazi buđenja. Snove tokom operacije više prijavljuju mlađi ljudi, češće žene nego muškarci.

Snovi doživljeni tokom anestezije slični su onima koji se sanjaju tokom običnog sna. Uglavnom su prijatni i nemaju veze sa operacijom.

Snovi nastupaju u fazi kada dejstvo anestetika počinje da slabi, a organizam je u ranoj fazi buđenja.

Australijski >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << tim istraživača proučio je 300 pacijenata, na kojima je obavljena hirurška intervencija koja zahteva opštu anesteziju, a čija je dubina tokom intervencije merena pomoću takozvanog bispektralnog indeksa.

Posle intervencije, pacijentima je postavljeno pitanje da li su sanjali za vreme operacije, na koje je pozitivno odgovorilo 22 odsto.

Između tih pacijenata i onih koji nisu sanjali tokom operacije, nije konsatatovana nikakva značajnija razlika u prosečnoj vrednosti bispektralnog indeksa.

Konstatovano je da snove za vreme operacije češće prijavljuju mlađi ljudi, muškarci češće nego žene, kao i oni koji inače više pamte snove.

Utvrđeno je da anestetik "propofol" češće izaziva snove za vreme operacije od drugih opijata, kao i da oni koji su sanjali tokom operacije u principu su brže otvarali oči posle intervencije.

Stručnjaci pacijentima poručuju, da ne bi trebalo da brinu zbog eventualnih snova koji mogu da se jave tokom hirurške intervencije, pošto je to normalna pojava.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.