Snouden tražio azil od Ekvadora

Izvor: B92, 23.Jun.2013, 11:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Snouden tražio azil od Ekvadora

Hong Kong, Moskva -- Bivši saradnik američke CIA Edvard Snouden zatražio je azil od Ekvadora. Trenutno je na moskovskom aerodromu Šeremetjevo, u tranzitnoj zoni.

Ministar spoljnih poslova te zemlje Rikardo Patino je to saopštio na svom "Tviter" nalogu, prenosi AFP.

Ekvador je pružio utočište i osnivaču "Vikiliksa" Džulijanu Asanžu u svojoj ambasadi u Londonu tokom prošle godine.

Snouden je doputovao danas u Moskvu letom kompanije "Aeroflot" iz Hong Konga, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << javila je ruska agencija Itartas, pozivajući se na aerodromske izvore. Agencija je navela da se Snouden trenutno nalazi na aerodromu u tranzitnoj zoni.

Vlasti u tom gradu saopštile su da od SAD nisu dobile informacije na osnovu kojih bi mogle da izdaju nalog za njegovo hapšenje. Let broj SU213 iz Hong Konga, na kome se nalazi Snouden sleteo je u Moskvu, objavila je agencija AFP.

Konačno odredište Snoudena nije potvrđeno, ali prema nekim informacijama on će otputovati za Karakas preko Havane, navodi francuska agencija.

Vikiliks je ranije danas saopštio da pruža pravnu pomoć Edvardu Snoudenu koji je to zatražio radi sopstvene bezbednosti, navodeći da je bivši saradnik CIA na putu ka jednoj neimenovanoj "demokratskoj državi preko bezbedne maršute kako bi tamo dobio azil". Snoudena, kako su dodali, prate diplomate i pravni savetnici Vikiliksa, prenosi AP.

Nekadašnji saradnik CIA Edvard Snouden nije podneo nikakav zahtev za politički azil u Rusiji, izjavio je agenciji Itar-Tas diplomatski izvor u Moskvi.

"Prošle sedmice i do kraja petka, od Snoudena nije stigla nikakva molba", rekao je sagovornik ruske državne agencije.

Agencija ističe da odsustvo zahteva za dobijanje političkog utočišta u Rusiji može da posluži kao potvrda da Moskva nije konačna destinacija Snoudena i da se on "iz glavnog grada Rusije može uputiti na Island ili u Ekvador".

Rojters je preneo da u Kremlju ne znaju gde se nalazi Snouden.

Ministarstvo pravosuđa SAD je saopštilo da će da traži saradnju sa svim onim zemljama u koje Snouden ode, kako bi bio uhapšen.

Na pitanje da li je Snouden na putu za Moskvu i da li je tražio azil, portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov rekao je da ne zna, a Ministarstvo inostranih poslova odbilo je da odmah da komentar, navodi britanska agencija.

Agencija je prenela i tvrdnju sajta "Vikiliks" da je pomogao Snoudenu u dobijanju "političkog azila u jednoj demokratskoj zemlji, oko putnih dokumenata i sigurnog napuštanja Hongkonga".

Snouden, koji se od 20. maja nalazio u Hongkongu, medijima je prosledio informacije o špijunskim aktivnostima SAD, odnosno nadzoru telefonskih razgovora i internet aktivnosti u zemlji i inostranstvu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Snouden napustio Hong Kong, ukrcao se u avion za Moskvu

Izvor: Blic, 23.Jun.2013

Bivši službenik američke Nacionalne službe bezbednosti (NSA) Edvard Snouden, protiv koga je američko pravosuđe podiglo optužnicu za špijunažu, napustio je jutros Hongkong, potvrdile su vlasti u tom gradu. ..Snouden se ukrcao u avion kompanije Aeroflot za Moskvu, objavili su kineski mediji...Avion...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.