Snouden pozvan da svedoči o NSA

Izvor: Vesti-online.com, 09.Jan.2014, 19:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Snouden pozvan da svedoči o NSA

Komitet za pravosuđe i građanske slobode Evropskog parlamenta pozvao je Edvarda Snoudena da preko video linka svedoči u istrazi koja se bavi metodikom nadzora američkih obaveštajnih službi.

Edvard Snouden

 

Ovaj komitet je sa ogromnom većinom glasova od 36 prema dva, uz jedan uzdržan glas odlučio da zatraži svedočenje Snoudena, bivšeg  saradnika Nacionalne bezbednosne agencije SAD (NSA) koji je razotkrio razmere i metode njenog nadzornog >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << aparata u zemlji i svetu. Nije predložen datum svedočenja, i za sada se ne zna da li će Snouden, koji je u Rusiji, prihvatiti predlog.

 

Pročitajte sve o slučaju Edvarda Snoudena OVDE

Istraga evroparlamentaraca ima za cilj da se sačine preporuke za poboljšanje zaštite privatnosti građana Evropske unije i da se unapredi informatička bezbednost institucija Unije.

 

Pošto je obelodanio čime se sve NSA služi, Snouden je pobegao iz SAD u Hong Kong, pa u Rusiju, gde mu je odobren privremeni azil. Snoudenova otkrića pokrenula su globalnu debatu o obaveštajnom nadzoru, granicama tog nadzora i vrednovanju privatnosti.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.