Snimci ratnog zločina

Izvor: RTS, 22.Jul.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Snimci ratnog zločina

Prema snimku koji je objavila TV Republike Srpske bošnjački general Atif Dudaković naredio je da se ubiju dva zarobljenika. Protiv Dudakovića je još pre tri godine podneta krivična prijava, ali se još ne zna da li je otvorena istraga.

Komandant Petog korpusa Armije Republike BiH Atif Dudaković naredio je streljanje zarobljenika posle sukoba sa pripadnicima Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadna Bosna, kojom je komandovao Fikret Abdić.

Damir Bašić je potvrdio >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da se na snimcima vidi mrtvo telo njegovog oca Damira.

Bašić je za RT RS rekao da se vidi i mrtvo telo Muje Vehića, a nedaleko od tela ubijenih pripadnika vojske pod komandom Fikreta Abdića i telo jednog ubijenog vojnika nekadašnje Vojske Republike Srpske Krajine.

Javnost konačno može da vidi, rekao je Bašić, kako su brutalno oni ubijeni, kao i da je iz snimka jasno ko je naredio streljanje ratnih zarobljenika.

On je izrazio žaljenje što su naredbodavci i egzekutori još na slobodi i što "slobodno hodaju Bihaćem i BiH".

Reč je o do sada neemitovanim snimcima, koji su nastali 9. jula 1994. godine na području Izačića.

Dudaković, koji je lično komandovao akcijom, okružen vojnicima, pita gde su dva zarobljenika, a kad je dobije odgovor da su u kampanjoli, izdaje naredbu: "Streljati na licu mesta".

Zatim je sledilo pitanje: "Jeste li ih poubijali?" Umesto odgovora, na video-snimcima stiže potvrda da je Dudakovićeva naredba izvršena, jer njegovi vojnici vuku tela zarobljenika, a ubrzo se pojavljuje još jedan pripadnik Petog korpusa, koji kaže: "Imam reći da mi je drago što su ova krmčad pobijena".

Na snimcima se vidi kako Dudaković predstavlja svoje glavne oficire koji su, kako sam kaže, učestvovali u "filmu, čiji je on režiser, a oni glumci".

Ključni ljudi u toj akciji koje je Dudaković predstavio su komandant Vojne policije Hamdija Abdić, zvani Tigar, i Mehura Selimović, referent za vojno-policijske i kontraobaveštajne poslove Petog korpusa.

Protiv generala Dudakovića još pre tri godine krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH podneli su tadašnji predsednik i premijer RS, Dragan Čavić i Milorad Dodik.

Ta prijava podneta je nakon što su televizije u RS emitovale snimke kako Dudaković naređuje ubijanje srpskih vojnika i civila.

Iz Tužilaštva BiH za ratne zločine još nije saopšteno da li je istraga protiv Dudakovića otvorena i, ako jeste, dokle se u istrazi stiglo.

Sud BiH je protiv Mehure Selimovića potvrdio optužnicu krajem aprila ove godine, a sudski postupak je u toku.

No, prema toj optužnici Selimoviću se ne stavljaju na teret ubistva, već mučenje zarobljenika i civila i odvođenje u logore, dok Hamdija Abdić do danas nije procesuiran.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Novi video-snimci o ratnim zločinima Dudakovića

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Jul.2009

BANJALUKA - Komandant Petog korpusa Armije Republike BiH Atif Dudaković naredio je streljanje zarobljenika posle sukoba sa pripadnicima Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadna Bosna na području Izačića, u leto 1994. godine, vidi se na video-snimcima, koje je danas objavila BN TV u informativnim...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Snimci ratnih zločina Dudakovića

Izvor: S media, 22.Jul.2009

Komandant Petog korpusa Armije Republike BiH Atif Dudaković naredio streljanje zarobljenika posle sukoba sa pripadnicima Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadna Bosna na području Izačića, u leto 1994. godine, vidi se na video-snimcima. ..Reč je o do sada neemitovanim video-snimcima, koji su...

Nastavak na S media...

Emitovani snimci na kojima Dudaković naređuje streljanje

Izvor: Blic, 22.Jul.2009

Radio-televizija Republike Srpske (RT RS) emitovala je danas video snimke na kojima ratni komandant Petog korpusa Armije BiH Atif Dudaković u mestu Izačić u julu 1994. godine naređe streljanje dvojice ratnih zarobljenika...Na snimcima od 9. jula 1994. godine vidi se grupa pripadnika Petog korpusa...

Nastavak na Blic...

Snimci o Dudakoviću i novi svedoci: Damir Bašić prepoznao ubijenog oca

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Jul.2009

BANJALUKA - Damir Bašić potvrdio je večeras da se na video snimcima operacije pripadnika Petog korpusa Armije BiH u julu 1994. godine u mestu Izačić kod Bihaća vidi mrtvo telo njegovog oca Damira Bašića, pripadnika vojske Autonomne oblasti "Zapadna Bosna"...Bašić je za Radio-televiziju...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.