Sneg blokirao saobraćaj u Evropi

Izvor: B92, 05.Feb.2012, 14:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sneg blokirao saobraćaj u Evropi

London -- Velike hladnoće i snežne padavine koje su zahvatile Evropu odnele su skoro 300 života i ugrozile vazdušni, železnički i drumski saobraćaj širom kontinenta.

Desetine letova otkazano je na evropskim saobraćajnim tranzitnim tačkama - aerodromima u Amsterdamu i Londonu.

Ledenim vremenom su naročito pogođene centralna i istočna Evropa, u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kojima su niske temperature dostigle višedecenijski rekord - do čak minus 38 stepeni, koliko je izmereno u Ukrajini.

U Ukrajini se tokom prošle nedelje smrzla najmanje 131 osoba, većinom beskućnici. Širom te zemlje otvoreno je stotine prihvatnih centara, u kojima ljudi mogu da se zgreju, popiju i pojedu nešto toplo i prespavaju.

U Poljskoj su temperature dostigle minus 27 stepeni, što je izazvalo smrzavanje 53 osobe.

Ruski gasni gigant Gasprom upozorio je da nije u stanju da odgovori na evropske potreba za tim energentom, jer se i sam bori sa problemima koje izaziva izuzetno hladno vreme.

U Rumuniji je broj onih koji su život izgubili zbog izuzetno niskih temperatura dostigao 34.

U Srbiji su vanredne situacije proglašene u 32 opštine, a zbog zime je umrlo devet osoba, dok se jedno lice vodi kao nestalo.

Hladnoća je odnela danak i u BiH, Letoniji, Litvaniji, Estoniji, Bugarskoj, Češkoj, Italiji, Slovačkoj, Francuskoj, Austriji i Grčkoj, prema izveštajima agencije Frans pres.

Sneg koji neprekidno pada od četvrtka uveče odsekao je brojne gradove u Crnoj Gori i Hrvatskoj.

Zvaničnici BiH proglasili su vanredno stanje u prestonici Sarajevu, gde je sneg paralisao grad. Zabeležene su i tuče među stanovnicima koji pokušavaju da se domognu hrane, čije zalihe polako ponestaju.

Italijanska prestonica Rim suočava se sa najvišim snežnim pokrivačem u više od 25 godina, što je izazvalo saobraćajni haos u gradu. U Veneciji su se čak zaledili neki od kanala.

Gradonačelniku italijanske prestonice upućene su kritike zbog nedovljene mehanizacije za uklanjanje snega i posipanje soli, ali gradske vlasti ne misle da treba potrošiti milione evra na opremu koja možda decenijama neće biti ponovo upotrebljena.

U hladnom talasu u Italiji koji i dalje traje stradalo je 16 ljudi, a haos koji je sneg stvorio u Rimu izazvao je brojne kritike na račun gradonačelnika italijanske prestonice.

Sneg je pao i na španskim Balearskim ostrvima u Sredozemnom moru.

Kako se talas ledenog vazduha pomera ka zapadu, tako je u noći između petka i subote i Velika Britanija zahvaćena snegom i hladnim vremenom.

U nekim delovima te zemlje palo je 16 centimetara snega, što je izazvalo saobraćajni haos na putevima, železničkim prugama i aerodromima.

U Holandiji su izmerene temperature od minus 22 stepena, što je rekord u poslednjih 27 godina u toj zemlji.

Automoto savezi evropskih zemalja prijavili su kilometrima duge saobraćajne kolone širom Belgije i Holandije, pošto je u tim zemljama u petak pao prvi sneg ove zime.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sneg i niske temperature blokirale saobraćaj u Evropi

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 05.Feb.2012

Velike hladnoće i snežne padavine koje su zahvatile Evropu odnele su više od 200 života i ugrozile vazdušni, železnički i drumski saobraćaj širom kontinenta, prenosi danas britanski Bi-Bi-Si (BBC). Desetine letova otkazano je na evropskim saobraćajnim tranzitnim tačkama - aerodromima u...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Hladnoća u Evropi odnela 260 života

Izvor: Mondo, 05.Feb.2012

Velike hladnoće i snežne padavine koje su zahvatile Evropu odnele su oko 260 života i ugrozile vazdušni, železnički i drumski saobraćaj širom kontinenta. Samo u Ukrajini od zime umrlo najmanje 131 osoba.

Nastavak na Mondo...

Saobraćajni kolaps u zavejanoj Evropi

Izvor: Politika, 05.Feb.2012

Skoro 300 žrtava arktičke hladnoće, meteorolozi najavljuju novo nevreme u Italiji, Grčkoj i na Balkanu..Prema izveštajima agencija..Kijev, London, Bukurešt.- Od Baleraskih ostrva do Zapadnog Peloponeza, Ukrajine i Velike Britanije, polarna zima ne popušta širom Evrope , dok meteorolozi upozoravaju...

Nastavak na Politika...

Sneg i led okovali Evropu

Izvor: B92, 06.Feb.2012, 13:21

Berlin, Varšava -- Hiljade Evropljana i dalje su zarobljeni i pokušavaju da prokrče puteve od obilnog snega koji je pao tokom ledenog talasa i u kojem su umrle stotine ljudi...Temperatura je pala na minus 36 stepeni Celzijusa u Ukrajini, u kojoj je od zime stradao najveći broj ljudi...U Nemačkoj...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.